Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Kastelu

Huonekasvien kastelu on tärkein asia huonekasvien ylläpidossa.

Sopiva kasteluväli riippuu hyvin pitkälti kasteltavasta kasvista. Kasvitietokannassamme on kerrottu yleisimpien huonekasvien sopivia kasteluvälejä, ja näitä kannattaa noudattaa melko tarkasti – tietenkin pitäen mielessä lopulta kasvin kunnon, jonka perusteella kastelupäätökset voi tehdä.

Kasteluvetenä kannattaa käyttää ilmanlämpöistä, yön yli seissyttä vettä. Jos et jaksa seisottaa vettä, voit toki ottaa sitä suoraan hanasta ja kaataa kasville. Muista kuitenkin veden sopiva lämpötila! Koska useat huonekasvimme ovat trooppisia, tulisi veden lämpötilan olla noin huoneenlämpöistä. Liian kylmällä tai kuumalla vedellä kastelu saattaa vahingoittaa kasvia.

Liian vähäinen kastelu aiheuttaa yleensä aluksi lievää lehtien natistumista ja niiden päiden ruskettumista. Jos kasvi kuitenkin laiminlyödään pidemmäksi aikaa, se kuolee, eikä toivu vaikka kastelua yritettäisiinkin kovasti.

Liikakastelu puolestaan on myrkkyä monille kasveille, erityisen herkkiä tälle ovat monet mehikasvit, kuten kaktukset. Liikakastelun vuoksi kasvi mätänee joko juuristostaan tai varsinaisesta kasvin osasta.

Monet kastelusta pitävät kasvit kannattaa laittaa altakasteluruukkoon. Tälläisiä kasveja ovat mm. useat palmut. Altakasteluruukun avulla kasvi saa aina haluamansa veden mullasta, mikä helpottaa sen ylläpitämistä, sillä kastelua ei tarvitse tehdä niin usein, jonka lisäksi kasvi voi luultavasti paremmin altakasteluruukussa.

Kastelun lisäksi useat huonekasvit pitävät sumuttamisesta. Sumutuspullolla suihkutellaan kädenlämpöistä vettä kasvin lehdille. Suihkutuksen avulla kasvin lehdet puhdistuvat, minkä lisäksi ne saavat tarvitsemaansa kosteutta myös lehtien kautta.