Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Lisääminen

Useimpia huonekasveja pystytään lisäämään yhden kasvin avulla. Osa huonekasveista on kuitenkin sellaisia, että niiden lisääminen pistokkaista tai jakamalla ei onnistu. Kasvitietokantamme kasvikuvauksista löytyy jokaisen kasvin kohdalta tieto, miten kasvia pystytään lisäämään.

Lisääminen jakamalla

Monet tavalliset huonekasvit voidaan jakaa juurakosta. Tämä perustuu siihen, että kasvit pyrkivät tuottamaan uusia versoja nykyisten vierestä. Käytännössä siis tästä juurakosta napataan vain sivuverso, joka asetetaan kasvamaan erikseen.

Jakaminen juurakosta kannattaa tehdä keväällä, kun kasvin lepokausi on päättynyt ja uusi kasvukausi on alkamassa.

Lisääminen pistokkaasta

Pistokkaalla tarkoitetaan kasvin lehdestä, varresta tai rungosta leikattua palaa, joka asetetaan joko suoraan multaan tai vesiastiaan juurtumaan. Kasvista alkaa kasvamaan uusi kasvu tämän pistokkaan avulla, kun pistokas kasvattaa itselleen juurit. Pistokkaasta lisääminen on hieman jakamista hankalampaa, johtuen siitä, että pistokkaat eivät aina meinaa kasvattaa juuria tai ne juurtuvat huonosti.

Riippuen kasvista, voidaan pistokkaat asettaa aluksi veteen, jossa ne kasvattavat itselleen pienet juuret. Tämän jälkeen kasvi voidaan siirtää multaan. Osa kasveista taas täytyy pistokkaasta lisättäessä asettaa suoraan multaan. Pistokkaan juurruttamisen avuna voi käyttää kaupoista saatavaa juurrutushormonia, joka helpottaa pistokkaan juurrutusta.