Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Mullanvaihto

Huonekasvien multa tulee vaihtaa säännöllisesti. Usein mullanvaihdon yhteydessä kasvi siirrettään myös suurempaan ruukkuun, sillä näin ollen juuret saavat lisää tilaa kasvaakseen.

Milloin multa tulisi vaihtaa?

Käytännössä nuorilla kasveilla multa vaihdetaan vuosittain, ja samalla kasvi siirretään hieman suurempaan ruukkuun. Vanhemmilla kasveilla multaa ei tarvitse vaihtaa näin usein, ja jos kasvi on jo suuressa ruukussa, voidaan mullanvaihdon yhteydessä vaihtaa vain esimerkiksi pintamulta.

Multa ja ruukku kannattaa vaihtaa talven lepokauden loputtua ja kasvukauden alussa, joka on useimmilla huonekasveilla yleensä helmi-maaliskuussa. Tämä aiheuttaa kasville mahdollisimman vähän rasitusta.

Ruukun valinta

Ruukku tulee tarvittaessa vaihtaa suurempaan ruukkuun. Yleensä noin sentin tai kaksi suurempi ruukku riittää, suoraan huomattavasti suurempaan ruukkuun kasvia ei kannata siirtää kerralla. Sentin suurentaminen antaa kasvin juurille paljon lisää kasvutilaa. Huomaa, että jotkin kasvit viihtyvät pienemmässä ruukussa, joten tällöin ruukkua ei tarvitse välttämättä suurentaa.

Saviruukku on useimmiten muoviruukkua parempi valinta huonekasveille, joskaan muoviruukkukaan ei ole huono ratkaisu. Saviruukku läpäisee ilmaa ja kosteutta sekä pysyy tasaisen lämpimänä myös kesällä, ja lisäksi se varastoi osan ylimääräisestä kosteudesta itseensä. Muoviruukku on puolestaan kestävä ja pitää mullan pidempään kosteana.

Ruukussa tulisi tavallisessa huonekasvissa oltava reikä ruukun pohjalla, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Altakasteluruukku on hyvä valinta kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.

Vaihto käytännössä

Vaihtoa kannattaa valmistella jo edellisenä päivänä kastelemalla huonekasvin multa kokonaan, jotta vaihto sujuisi helpommin. Ota valmiiksi tarvittavat välineet, kuten uusi ruukku, multaa, hieman vettä sekä suojaa vaihtopiste esimerkiksi sanomalehtipapereilla.

Aseta uuden ruukun aukon suojaksi kivi, jotta estät mullan ja pohjamateriaalejen valumisen pois ruukusta. Aseta ruukun pohjalle muutaman senttimetrin salaojituskerros esimerkiksi kiviä tai kaupasta ostettavaa ruukkusoraa. Kostuta uutta multaa erillisessä ruukussa kaatamalla sen joukkoon vettä.

Kaada kasvi kyljelleen, ja ota se pois nykyisestä ruukusta. Rapsuttele juuripaakun ympäriltä ylimääräistä multaa pois. Aseta uuden ruukun pohjalle multaa niin, että puhtaaksi rapsuteltu kasvi asettuu korkeudeltaan oikealle kohdalle uudessa ruukussa. Aseta kasvi uuteen ruukkuun, ja asettele multaa sen ympärille. Painele multa kevyesti tasaiseksi. Varmista multaa asettaessasi, että mullan sisälle ei jää onttoja alueita.

Halutessasi voit asettaa mullan päälle vielä ruukkusoraa tai jotain muuta koristetta kaunistamaan uutta ruukkua.