Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Aaroninparta (Saxifraga stolonifera)

Kuva: bit.ly/16jhvyr

Kuva: bit.ly/16jhvyr

Aaroninparta (Saxifraga stolonifera) on Aasiasta kotoisin oleva huonekasvi. Kasvi on ajan myötä levinnyt kasvamaan luontaisesti myös muihin maanosiin. Aaroninparta on yksi suosituimmista amppelissa kasvatettavista kasveista. Aaroninparta on huonekasvina helppohoitoinen, ja vaatii lähinnä satunnaista kastelua ja lannoitusta, mikä tekee siitä houkuttelevan huonekasvin moneen kotiin.

Aaroninpartaa käytetään Japanissa monissa perinteisissä aterioissa, joko tuoreena tai valmistettuna. Sillä on myös tärkeä merkitys japanilaisissa luontaistuotteissa lääkkeenä, vaikka merkittävästi tutkimustietoa sen hyödyistä ei ole.

Ulkonäkö

Aaroninparta kasvattaa lehtiruusukkeen, joka on läpimitaltaan keskimäärin noin 20 cm. Kasvin lehdet ovat vihreitä, nukkapintaisia ja niissä näkyy vaaleanvihreitä kuvioita. Lehden alapuoli on puolestaan väriltään hieman punertavahko. Lehtiruusukkeesta alkaa kasvamaan punaisia rönsykkeitä, joiden päähän kasvi kasvattaa uusia rusukkeita, mikä tekee kasvista näyttävän esimerkiksi amppeliin.

Jos aaroninparta kukkii, sen kukinnot ovat noin 30 cm korkeissa röyhyissä. Ne ovat väriltään valkoisia tai vaaleanpunaisia ja ovat ulkoasultaan melko vaatimattomia, mutta monien mielestä kauniita.

Hoito

Parhaiten aaroninparta viihtyy valoisassa paikassa tai puolivarjossa. Suoraa ja jatkuvaa paahdetta aaroninparta ei kestä kovin hyvin. Auringonvaloa sen olisi kuitenkin hyvä saada edes jonkin verran, sillä tämä takaa lehtien värityksen säilymisen.

Aaroninparta pärjää keväästä syksyyn normaalissa huoneenlämmössä. Talvella kasvi olisi hyvä saada hieman viileämpään. Vihreälehtinen lajike vaatii talvella noin 10-15 asteen lämpötilan. Punalehtinen viihtyy puolestaan 15-20 asteen talvilämpötilassa. Pakollista lämpötilan laskeminen talvella ei kuitenkaan ole, ja kasvi pärjää kyllä talven vaikka se olisi normaalissa huoneenlämmössäkin.

Aaroninparta pitää suhteellisen kosteasta mullasta, joten keväästä syksyyn sitä olisi hyvä kastella säännöllisesti, niin että pintamulta saa hieman kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kerralla sille voi antaa suhteellisen paljon vettä. Talvikaudella kastleukertojen määrää voi vähentää, ja kasteluksi riittää se, että multa ei missään vaiheessa kuivu kokonaan.

Ravinteita aaroninparralle kannattaa antaa keväästä syksyyn noin joka toinen viikko. Talvella kasvi ei tarvitse lannoitusta ollenkaan.

Lisääminen

Aaroninparran lisääminen onnistuu parhaiten sen rönsyjen päähän kasvattamista poikasista. Ne voi irrottaa emokasvista ja asettaa omiin ruukkuihinsa juurtumaan. Voit tehdä juurrutuksen myös niin, että poikanen on vielä kiinni emokasvissaan.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *