Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Anopinkieli (Sansevieria)

Anopinkieli nuorena. Lehdet kasvavat tästä vielä kymmeniä senttejä.

Anopinkieli nuorena. Lehdet kasvavat tästä vielä kymmeniä senttejä.

Anopinkielet (Sansevieria) ovat trooppisesta Länsi-Afrikasta kotoisin olevia suosittuja huonekasveja. Anopinkielet ovat laajempi suku kasveja, johon kuuluu kymmenittäin eri lajeja. Huonekasveista puhuttaessa anopinkielellä tarkoitetaan kuitenkin käytännössä lähes aina isoanopinkieltä (Sansevieria trifasciata), johon viitataankin tässä artikkelissa anopinkielenä.

Anopinkieli on kertoman mukaan saanut nimityksensä sen lehtien terävistä reunoista, sillä eräiden mielestä myös anopin kielenkäyttö saattaa ajoittain olla melko terävää.

Anopinkieli on yksi helppohoitoisimmista huonekasveista. Jos et onnistu anopinkielen kasvattamisessa, kannattaa ehkä harkita jotain muuta harrastusta. Anopinkielenkin tosin saa hengiltä, mikä käytännössä tapahtuu useimmiten liikakastelun seurauksena.

Anopinkieli on aktiivisimmillaan öisin, jolloin se raikastaa huoneilmaa. Anopinkieli on myös useiden tutkimusten mukaan yksi huonekasveista, joka pystyy poistamaan erilaisia huoneilmassa olevia myrkkyjä, esimerkiksi formaldehydiä.

Ulkonäkö

Anopinkielen lehdet ovat useimmiten väriltään vihreät, mutta kasvista on jalostettu useita erilaisia lajikkeita, jotka poikkeavat toisistaan pääosin lehtien värityksen perusteella. Useimmiten näissä jalostetuissa lajikkeissa kasvin lehtien reunat ovat poikkeavia väritykseltään, esimerkiksi keltaisia, kuten Laurentii-lajikkeessa.

Kasvin lehdet voivat kasvaa varsin pitkiksikin, jopa noin metrin pituisiksi. Rakenteeltaan lehdet ovat vahamaisia, kärjestä teräviä, melko soikeita ja reunoiltaan jyrkkiä.

Anopinkielestä on myös pienempi lajike, anopinhammas (Sansevieria trifasciata ’Hahnii’). Anopinhampaan lehdet eivät kasva yhtä suuriksi ja pitkiksi kuin perinteisessä anopinkielessä.

Hoito

Anopinkieli on yksi helppohoitoisimmista huonekasveista, joten se sopii hyvin harrastuksen vasta aloittaineilla ja helppoa huonekasvia etsiville. Anopinkieli kestää hyvin erilaisia valaistusolosuhteita, vetoa ja kastelun laiminlyömistä.

Anopinkieli ei kaipaa mahdottomasti valoa, joten satunnainen auringonvalo riittää sille mainiosti, mutta se pärjää myös varjoisassakin paikassa tarvittaessa.

Anopinkielen ainut heikkous on sen kastelunsietokyky, sillä anopinkieli ei kestä liian usein tapahtuvaa kastelua, vaan anopinkieli alkaa tällöin mätänemään. Kasvia tulee kastella kohtuudella noin kahden viikon välein, ja talven lepokaudella kastelua voi harrastaa vielä tätäkin vähemmän. Parhaiten anopinkieli pärjää, kun sen multa on hieman kosteata kevään ja kesän ajan, ja syksyllä ja talvella tulisi vain varmistää, että multa ei pääse kuivumaan kokonaan.

Anopinkieli viihtyy ahtaahkossa ruukussa, sillä sen juurakko ei kasva kovin nopeasti. Niinpä suurempaan ruukkuun anopinkieltä ei tarvitse siirtää vuosittain.

Lannoitusta anopinkieli ei tarvitse kovinkaan paljon. Riittää, että kasvia lannoitetaan esimerkiksi kasteluvedessä olevalla lannoitteella noin kerran kuussa.

Lisääminen

Anopinkieltä voi lisätä jakamalla sitä juuripaakusta, tai ottamalla lehdestä pistokkaan. Pistokkaan tulisi olla noin 5-10 senttimetriä pitkä, ja se voidaan istuttaa multaan juurtumaan.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *