Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Apostolinmiekka (Neomarica northiana)

Kuva: bit.ly/Wv1HH0

Kuva: bit.ly/Wv1HH0

Apostolinmiekka (Neomarica northiana) on alunperin Brasiliasta kotoisin oleva kurjenmiekkoihin kuuluva huonekasvi. Apostolinmiekan nimi tulee tarinan mukaan siitä, että se alkaa kukkimaan vasta kun sillä on 12 lehteä, kuten Jeesuksella oli myös opetuslapsia.

Apostolinmiekka on huonekasvina melko harvinainen sen miellyttävästä ulkonäöstä huolimatta. Kasvi on mennyt hieman pois muodista, sillä aikaisemmin se oli yleinen huonekasvi. Sen taimia on vaikeaa löytää tavallisista kaupoista, joten paras tapa saada apostolinmiekka haltuunsa on lisääminen toiselta kasviharrastajalta – tai esimerkiksi mummolasta, josta kasvia saattaa vielä löytää.

Apostolinmiekka on helppohoitoinen kasvi, ja niinpä se sopii hyvin aloittelijalle, jos sellaisen jostain saa haltuunsa.

Ulkonäkö

Apostolinmiekan lehdet ovat vihreitä, litteeitä, muutaman sentin levyisiä ja noin puoli metriä pitkiä. Vanhemmilla kasveilla lehdet voivat olla jopa metrin mittaisia. Lehdet kasvavat pystyyn ja taipuvat sitä enemmän, mitä pidempiä ne ovat. Koska apostolinmiekan pitkät lehdet taipuvat sivuille, tulee kasville varata runsaasti tilaa.

Apostolinmiekan kukinto on väriltään valkoinen ja halkaisijaltaan hieman yli 5 senttimetriä. Aluksi se muistuttaa hieman tavallista lehteä, mutta kukinto ilmestyy myöhemmin näkyviin. Kukka on avauduttuaan komean näköinen, mutta pysyy kauneimmillaan vain muutaman tunnin ajan. Kukinnon kuihduttua kukkavarsi jatkaa kasvuaan, ja siihen muodostuu tämän jälkeen poikasia omine juuristoineen.

Hoito

Apostolinmiekka pitää valosta, mutta suoraa auringonpaistetta se ei kestä kovin hyvin, joten hajavaloon sijoittaminen on paras paikka apostolinmiekalle. Jos valoa ei ole riittävästi, apostolinmiekka ei ala kukkimaan ollenkaan.

Apostolinmiekka pärjää vähäisellä kastelulla, ja mullan voi antaa kuivahtaa kokonaan kastelukertojen välissä, sillä liljakasvina apostolinmiekka kykenee varastoimaan vettä juuriinsa. Yhdellä kastelukerralla kasville tulisi antaa runsaasti vettä.

Lannoitetta tulisi keväästä syksyyn kasville antaa säästeliäästi, esimerkiksi kerran kuussa. Talvikaudella apostolinmiekka ei välttämättä tarvitse ollenkaan lannoitetta. Kasvi viihtyy parhaiten pienehkössä ruukussa.

Lisääminen

Apostolinmiekkaa voidaan lisätä poikasista, jotka voidaan irrottaa kukkavarresta niiden ollessa noin 20 senttimetriä pitkiä. Poikaset voi juurruttaa ensin  vedessä, ja kun ne ovat kasvattaneet juuret, asettaa ne multaan kasvamaan, mutta myös suoraan multaan istutus onnistuu. Vanhemman kasvin lisääminen onnistuu myös jakamalla se.

9 kommenttia

 • Noora Mäki
  Lähetetty 30.4.2015 21.56 |

  Allekirjoittaneella on ollut pitkään sisäll ko. viherkasvina ihastuttamassa muuten niin sementtistä maisemaa. En tiedä mitä mahtaa tykätä siitä, että poistin ns. emon ja otin yhden jo vanhemman viuhkan juurtumaan uuteen keppoon. Olin kerran nähdä jo kukinnan, mutta innokkaana sählärinä luulin, että kasvissa oli jotain vikaa ja leikkasin kukkavarren poikki.:(

  Jos lykästää niin kasvit jää henkiin ja elpyvät niin, että jos joku ei mistään meinaa löytää Neomarica northianaa niin saattaisin voida auttaa. 🙂

 • Sinikka Rytkönen
  Lähetetty 23.5.2015 15.13 |

  Hei!
  Miten Apostolinmiekka-poikaset ovat kasvaneet? Onko Sinulla ylimääräisiä poikasia? Mikäli on, pystyisitkö antamaan 1-2 poikasta pelkän postimaksun hinnalla?

  • varpu vasahalme
   Lähetetty 18.3.2017 11.35 |

   Hei Sinikka. Saitko Jonnylta poikasia 2015? Jos sait, niin minullakin olisi paraatipaikka Apostolille. Ihastuin kasviin aamuteevee- tai puoliseiskaohjelmassa. Maksan tietysti postikulut ja rapiat. Yst.terv. Varpu Espoosta

 • Jonny
  Lähetetty 17.11.2015 9.26 |

  Mulla olis kaks rehevää apostolia :), oisko kiinnostuneita pistokkausta yms. Sähköpostin kautta valokuvia

  • varpu vasahalme
   Lähetetty 18.3.2017 11.24 |

   Hei Jonny. Täällä olisi just sellainen Varpu, joka on kiinnostunut Apostolista. Ensimmäisen kerran näin sen aamuteeveessä tai puoliseitsemän-ohjelmassa 2017 (!). Voi että, laita ihmeessä pistokas minulle tulemaan, tai tulen hakemaan, jos et kovin kaukana ole! Terkuin Varpu Espoosta.

 • Maria
  Lähetetty 11.2.2017 12.03 |

  Apostolinmiekka lisääntyy myös kukan kautta. Kun kukka kuihtuu, syntyy siihen rönsy ja kukka varren avulla siirtyy kasvi eteen päin ilm. luonnossa.Kukka on kaunis ketainen-violetti ja tuoksu toffee.

 • Hannele Kerman
  Lähetetty 15.6.2017 14.56 |

  Sain ensimmääisen viuhkan omalta äidiltäni kolme vuotta sitten , laitoin suoraan multaan, ajan kuluessa se vaan alkoi tehdä uusia viuhkoja tiuhaan tahtiin. Nyt tänä keväänä kun viuhkoja on tullut jo todella runsaasti, eräänä aamuna huomasin alkavan kukinnon oleven tulossa, olin aivan yllätetty!!! Netistä sain tietoa, kukinta kestää vain lyhyen ajan, seurasin sitä, mutta itse kukan avaus meni ohi kun tein aamupuuroa, tämän jälkeen parin päivän päästä tuli uusi kukinto , tulee tosi salaa, kukka on kaunis !! Nyt olen miettimässä mitä teen kahdelle tosi terhakkaalle kukkajutuille, ne ovat kasvaneet jo kivasti, ohjeet sanovat, että ne voisi laittaa suoraan multaan !! Eli lisää kauneutta ?

 • henrik k
  Lähetetty 1.9.2017 8.36 |

  sain suomesta ulla-mummo koman ruukullisen apostolinmiekkoja, ensin kauan eestistä ei löytynyt, sitten fb sä ulla jakoi ko.kasvia…odotuksia on kuinka taimi menestyy… kuinkahan talven jaksaa…??

 • Lähetetty 11.9.2018 13.28 |

  Sain vasta viime viikolla selville kukan nimen…Apostolinmiekka . Minulla kukki nyt ensimmäisen kerran 8 vuoteen. Minulla on kaksi tosi suurta ja yksi pieni
  Apostolinmiekka .Niinpal harmittaa , kun en huomannut ottaa kuvaa silloin, kun tuli 3 kukkaa yhtäaikaa. Kun 2 kukkaa oli , niin siitä sain kuvan.Pidän näistä kukista.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *