Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Avokado (Persea americana)

Kuva: bit.ly/ZB6uFK

Kuva: bit.ly/ZB6uFK

Avokado (Persea americana) on Keski-Amerikasta kotoisin oleva puulaji, joka tunnetaan lähinnä sen syötävästä hedelmästään. Avokadon kasvattaminen huonekasvina onnistuu myös kotona. Kasvatuksen voi aloittaa helposti kaupasta ostetun avokadon siemenestä.

Ulkonäkö

Avokado on luonnossa kasvaessaan melko suurikokoiseksi kasvava puu. Huonekasvina se ei kovin suureksi tietenkään pääse kasvamana, mutta sen puumainen rakenne on selvästi nähtävissä. Yleensä se kasvataa suhteellisen pitkän varren, ja lehdet ovat keskittyneet sen yläosaan.

Lehdet ovat väriltään vihreitä ja keskimäärin noin 20 cm pitkiä. Avokadon hedelmät puolestaan ovat noin 5-20 cm pitkiä. Väriltään hedelmät ovat ulkopuolelta vihreitä, hedelmäliha on väritykseltään kellertävää.

Hoito

Avokado pitää runsaasta valosta, joskaan ei suoranaisesta paahteesta. Se pärjää normaalissa huoneenlämmössä hyvin. Jos mahdollista, talvikaudella avokadolle olisi hyvä antaa lisävaloa, mutta välttämätöntä tämä ei ole. Yritä välttää talvella sen sijoittamista vetoisaan paikkaan, sillä kasvi ei välttämättä pidä täst.

Kastelukertojen välillä pintamulta saa hieman kuivahtaa, mutta ylipäätään multa olisi hyvä pitää jatkuvasti tasaisen kosteana. Liian vähäinen kastelu johtaa lehtien nuupahtamiseen, eivätkä ne välttämättä palaudu tästä enää entiseen loistoonsa. Lehtiä kannattaa suihkutella suhteellisen usein.

Lannoitetta avokadolle voi antaa keväästä kesään muutaman viikon välein. Talvikaudella lannoitetta voi antaa muutaman kuukauden välein.

Avokado kasvattaa suuren juuriston ja on melko nopeakasvuinen, joten siemenen idettyä se kannattaa asettaa heti melko suureen ruukkuun. Ruukkua saattaa joutua ensimmäisten vuosien aikana vaihtamaan melko tiheäänkin tahtiin. Jos ruukku on liian pieni avokadolle, sen huomaa kasvin lehtien nuupahtamisesta, joskin nuupahtaminen voi johtua myös muista syistä.

Avokadoa voi jo ensimmäisten vuosien aikana yrittää latvoa, jotta puu haarautuisi ja muuttuisi pensasmaisemmaksi, mutta voi olla, että pieni avokado ei helposti haaraudu.

Avokadon hoidossa vaikeinta on usein sen ensimmäinen talvi. Monet kasvit kuolevat tämän aikana, mutta selviydyttyään siitä pärjäävät yleensä useamman vuoden.

Lisääminen

Avokadoa saa helpoiten lisättyä sen hedelmän siemenistä, joka on myös luonnollinen tapa aloittaa avokadon kasvatus. Siemenet ovat melko hyviä itämään, joten riittää kun ne asettaa kosteaan multaan puoliksi pinnan alle. Siemen tulisi laittaa multaan mieluiten suippo pää ylöspäin. Pestyä siementä kannattaa ennen istuttamista kuivattaa päivä tai kaksi, jotta ruskean kuoren saa poistettua. Välttämätöntä kuoren poistaminen ei ole, mutta tämä saattaa nopeuttaa itämistä.

Monissa ohjeissa kerrotaan juurruttamaan avokado vedessä, mutta tämä ei ole aivan välttämätöntä, vaikka se luultavasti hieman parantaakin itämisen mahdollisuuksia. Avokado on hidas kasvi juurtumaan, mutta sen alettua kasvamaan, on kasvu nopeaa.

5 kommenttia

 • jari
  Lähetetty 5.5.2016 11.38 |

  Mikähän mun avokadossa, kun lehdet kuivahtaa ja putoilee, vaikka multa on märkää

 • Kribe
  Lähetetty 13.8.2017 13.17 |

  Mun avokado kasvaa lattialla olevassa ruukussa. Ongelma on se että sen latva osuu kohta kattoon. Se on varmaan pakko leikata. Onko jotain erityishuomioitavaa?
  Avokadoa en ole hoitanut mitenkään, tökkäsin vaan kerran siemenen toisen huonekasvin ruukkuun, ja nyt molemmat kasvavat samassa.

 • Erkki
  Lähetetty 21.9.2017 9.30 |

  Mitä se ”mun” tarkottaa?
  Onko se joku lajike??

 • Liisa Toivanen
  Lähetetty 23.11.2017 8.49 |

  Missä lienee vika, kun avokadoni lehdet usein kuivahtavat kärjestä, siis muuttuvat ruskeiksi. Olen pitänyt kasvin aika kosteana koko ajan. Pitäisikö antaa välillä kuivahtaa tai lannoittaa joskus?

  • Avaruusassa76
   Lähetetty 10.3.2018 8.31 |

   Itse olen vasta aloittamassa avokadon kasvatusta, mutta muiden etelän kasvien (chilit,sitruuna,mandariini) olen huomannut että liian märkä multa ja liian lämmin talvehtemispaikka aiheuttaa lehtien kärkien tummumista ja putoamista.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *