Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Hellepuu (Radermachera sinica)

Kuva: bit.ly/X5JPxl

Kuva: bit.ly/X5JPxl

Hellepuu eli huonesaarni (Radermachera sinica) on Kiinan ja Taiwanin subtrooppisilta alueilta kotoisin oleva ikivihreä puu. Hellepuu soveltuu myös hyvin huonekasviksi. Sen komeat lehdet ovat hieno lisä kodin sisustukseen. Hellepuu on suosittu puutarhalajike subtrooppisilla alueilla, mutta kylmemmillä alueilla se ei pärjää vaativan talven yli.

Ulkonäkö

Luonnossa kasvaessaan hellepuu saattaa kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi puuksi. Huonekasvina sen puumaisuus säilyy, mutta se muistuttaa kuitenkin enemmän pensasta. Sisätiloissa huonesaarni kasvaa normaalisti hieman yli metrin korkuiseksi.

Huonesaarnilla on runsaasti vihreitä ja kiiltäviä lehtiä, jotka muistuttavat ulkonäöltään hieman suositun arabiankahvin lehtiä. Sisätiloissa kasvava hellepuu ei todennäköisesti kuki ollenkaan. Kukinnot ovat väriltään valkoisia ja muistuttavat hieman trumpettia.

Kasvista on jalostettu erilaisia lajikkeita, jotka poikkeavat toisistaan kasvin luontaisen koon ja lehtien sävyn suhteen. Nämä kääpiolajikkeet ovat erityisen suosittuja subtrooppisten alueiden puutarhoissa.

Hoito

Huonesaarni vaatii paljon valoa voidaḱseen hyvin, tosin täysin suoraa paahdetta kannattaa välttää. Huonesaarni pärjää hyvin niin itä-, länsi-, kuin eteläikkunallakin. Normaali huoneenlämpötila ja -kosteus ympäri vuoden on sopiva huonesaarnille.

Kasvi vaatii suhteellisen kostean elinympäristön, joten sitä tulisi kastella melko runsaasti vuoden ympäri. Multa ei saisi päästä kuivahtamaan missään vaiheessa kokonaan, mutta pintamullan voi antaa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kasvia voit sumutella silloin tällöin. Kasvin lehtien nuupahtaminen on yleensä merkki joko liiallisesta tai liian vähäisestä kastelusta.

Lannoitetta hellepalmulle voi antaa kasvukaudella keväästä syksyyn muutaman viikon välein kasteluveden mukana. Talvikaudella lannoituksen määrää voi vähentää, tai sen voi lopettaa kokonaan.

Nuori kasvi kannattaa istuttaa uuteen multaan ja hieman suurempaan ruukkuun vuosittain, vanhemmalle kasvilla riittää uudelleenistutus noin joka toinen vuosi. Välivuosina riittää vanhemmalla kasvilla pintamullan vaihto.

Talven aikana huonesaarni saattaa tiputtaa lehtiään. Tästä ei kannata kuitenkaan huolestua, sillä se kasvattaa lehtensä normaalisti kevään koittaessa takaisin. Kevätaikaan hellepuuta voi latvoa, jotta siitä saadaan pensasmaisempi. Samalla voit ottaa myös pistokkaita kasvin lisäämiseen.

Lisääminen

Hellepalmua voidana lisätä latvapistokkaista keväällä, samalla kun kasvia latvotaan siistimmäksi. Sopiva pistokkaan pituus on noin 10 cm. Pistokas voidaan asettaa suoraan multaan juurtumaan.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *