Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Huonearalia (Fatsia japonica)

Kuva: bit.ly/VzDgqD

Kuva: bit.ly/VzDgqD

Huonearalia (Fatsia japonica) on luontaisesti Japanissa ja Korean niemimaalla kasvava aralioiden heimoon kuuluva kasvi. Näiden lisäksi huonearalia on alkanut kasvamaan luonnollisesti useissa eri sijainneissa, kuten Uudessa-Seelannissa.

Huonearalia on huonekasvina nopeakasvuinen. Luonnossa huonearalia voi kasvaa jopa pari metriä korkeaksi, mutta huonekasvina aralia pystyy pienempänä pensaana, erityisesti jos sitä leikataan kasvun rajoittamiseksi.

Huonearalia on varsin helppohoitoinen kasvi. Se pärjää monissa olosuhteissa ja sietää kylmempiäkin lämpötiloja, minkä lisäksi sillä on hyvä vastustuskyky erilaisia huonekasveja piinaavia tuholaisia vastaan.

Ulkonäkö

Huonearalialla on suuret, hieman nahkeat lehdet, joilla on seitsemästä yhdeksään sormea yhdessä lehdessä. Nuorella kasvilla lehtiä on koko varren pituudella, mutta vanhemmalla kasvilla lehdet keskittyvät varsien päihin. Huonearalian varsi on useimmiten suora, haaraton ja noin muutaman senttimetrin paksuinen läpimitaltaan.

Kasvin kukinto on väriltään keltainen ja melko vaatimaton Huonekasvina huonearalia kukkii melko harvoin, mutta se ei ole mahdotonta vanhempien yksilöiden kohdalla. Huonearalian kukkiminen vaikeuttaa kasvin lehtien kasvua.

Hoito

Huonearalia viihtyy varjoisassa tai puolivarjoisassa paikassa, mutta suoraa auringonvaloa se ei kestä. Näin ollen esimerkiksi pohjois- tai itäikkuna on hyvä sijoituspaikka huonearalialle.

Lämpötilaltaan huonearalia viihtyy hieman tavallisia huonekasveja viileämmässä, noin 15 asteisessä huoneilmassa, mutta se pärjää normaalissa huoneenlämmössäkin. Huonearalia kestää myös tätä kylmempää ilmaa, ja talviaikana lämpötila saa laskea jopa lähelle pakkasasteita. Maissa, joissa huonearalia kasvaa ulkona, on ajoittain myös hallaa talvisin, mistä huonearalia voi selvitä.

Huonearalia pitää kosteudesta, joten sitä tulee kastella säännöllisesti, niin että pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä, mutta kokonaan multa ei saisi päästä kuivahtamaan. Talvikaudella kastelukertojen määrää voi vähentää. Kasvi pitää sumutuksesta, joten sitä kannattaa tehdä säännöllisesti.

Lannoitetta huonearalialle voi keväästä syksyyn, erityisesti kasvukaudella, antaa noin kahden viikon välein. Kuten kasteluakin, voi talviaikaan lannoituskertojen tiheyttä harventaa.

Nuori huonearalia kannattaa vaihtaa uuteen multaan ja hieman isompaan ruukkuun vuosittain, vanhemman huonearalian mullat voi vaihtaa joka toinen vuosi. Huonearalia pärjää hyvin tavallisessa huonekasveille tarkoitetussa mullassa.

Lisääminen

Huonearaliaa voidaan lisätä lehtipistokkaista, jotka voi juurruttaa joko vedessä tai kosteassa mullassa.

3 kommenttia

 • Missukka
  Lähetetty 27.8.2015 1.07 |

  Mun araliat rakastaa pohjois ikkunoiden ääressä kasvaa valtavina, ilta auringossa paistattelevat kauniina 🙂 kasvanut kesän aikana niin hulluna et katto tulee vastaan ens vuonna tätä tahtia 😀 Araliat kestäviä tuholaisille sen olen huomannut ja mahtava et riittää aamu ja ilta aurinko 🙂

 • Elena
  Lähetetty 28.3.2016 15.15 |

  olen ostanut kaupasta n. kuukausi sitte aralia kasvin mutta välillä sen lehdet ovat ihan löysällä, mika sitä vaivaa?

 • inga salonen
  Lähetetty 8.10.2018 11.21 |

  hei
  osti ming -aralian ja se tekee pieniä uusia alkuja juureen ja paljon
  voiko ne irrottaa ja laittaa ruukkuun kasvamaan vai annanko olla
  kasvi on muuten vallan ihana ja kasvaa meillä hyvin

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *