Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Ihmepensas (Codiaeum variegatum)

Kuva: bit.ly/15BDfUN

Kuva: bit.ly/15BDfUN

Ihmepensas eli krootoni (Codiaeum variegatum) on luotaisesti Oseanian alueella, esimerkiksi Sri Lankassa, Indonesiassa ja Malaysiassa kasvava tyräkkikasveihin kuuluva pensasmainen kasvi. Ihmepensas on suosittu huonekasvi sen monimuotoisen värityksen vuoksi.

Ihmepensasta on jalostettu runsaasti ja sen lajikevalikoima on melko sekava. Ihmepensaasta on kehitetty yli 200 eri lajiketta. Eri lajikkeet poikkeavat huomattavasti toisistaan esimerkiksi koon, lehtien muodon ja värityksen perusteella. Tämä artikkeli käsittelee ihmepensasta siis melko yleisellä tasolla, ja oma ihmepensaasi saattaa poiketa sivun kuvauksesta.

Ihmepensaan maitiasneste on myrkyllistä, joten kasvin lehden rikkoutuessa saattaa se aiheuttaa iho-oireita. Maitiaisneste tulisi pestä mahdollisimman pian pois ihottuman estämiseksi. Maitiasneste on myös luonnollisesti myrkyllistä nieltynä. Tämän vuoksi ihmepensasta ei suositella lapsi- tai eläinkoteihin.

Ulkonäkö

Luonnossa ihmepensas kasvaa noin kolme metriä korkeaksi, huonekasvina ihmepensas kasvaa korkeintaan noin kaksi metriä korkeaksi. Vaikka ihmepensas kasvaa melko korkeaksi, se muistuttaa suurenakin enemmän pensasta kuin puuta.

Kasvin lehdet ovat lajikkeesta riippuen noin 5-30 cm pitkiä ja leveydeltään 1-10 cm. Niiden muoto myös vaihtelee lajikkeen perusteella. Lehdet ovat kiiltäväpintaisia, ja ne ovat yleensä monivärisiä. Useimmiten pääväreinä toimii kuitenkin keltainen, punainen, vihreä tai jokin näiden sekoitus.

Hoito

Ihmepensas viihtyy aurinkoisessa paikassa ja valossa, mutta varsinaista paahdetta se ei siedä. Ihmepensaan lehtien väritys tulee parhaiten esille, kun se saa runsaasti valoa. Liian vähäisessä valossa lehdet muuttuvat pääosin vihreiksi, eivätkä pääse täyteen kauneuteensa. Ihmepensas viihtyy hyvin normaalissa huoneenlämmössä.

Ihmepensasta tulisi kastella melko harvoin, niin että multa ehtii kuivahtaa kastelukertojen välissä kunnolla. Ihmepensasta kastellessa sille tulisi kuitenkin antaa kerralla reilusti vettä. Keväästä syksyyn kasvia tulisi kastella melko ahkerasti, talvikaudella kasvia voi kastella harvemmin.

Lannoitetta tulisi kasvukauden aikana antaa muutaman viikon välein, talvikaudella lannoitetta ei tarvitse välttämättä antaa ollenkaan.

Ihmepensas pitää ilmankosteudesta, joten sitä voi suihkutella suihkepullon avulla silloin tällöin. Käytä kalkitonta vettä suihkutteluun, sillä kalkki kertyy helposti lehtien pinnalle.

Jos ihmepensaasi meinaa kasvaa liian suureksi, voit leikata sitä pienemmäksi kevään kasvukauden alkupuolella. Leikattuja osia voit käyttää pistokkaina.

Lisääminen

Ihmepensaan lisääminen onnistuu latvapistokkaista, jotka voi asettaa multaan juurtumaan.

3 kommenttia

 • Dr33
  Lähetetty 6.2.2014 1.50 |

  Mistä näiden taimia tai siemeniä saa?

 • Noora Mäki
  Lähetetty 30.4.2015 21.46 |

  Hei!
  Onko kasvi kuinka yleinen saako sitä ihan supermarketista (vai onko ne nykyään hypermarketteja..) vai tarviiko mennä käymään puutarhurilla?

  Myrkyllisyydestä sen verran, että onko kasvi mikään rohdoskasvi vai ihan muuten vaan myrkyllinen?

 • kirsti sorvisto
  Lähetetty 17.4.2018 8.27 |

  Miksi ihmepensas pudottaa lehdet?

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *