Isomaija (Calathea roseopicta) – Huonekasvit.fi

isomaija-calathea-roseopicta-commons-300x226-4084540

Kuva: bit.ly/Z0g28I

Isomaija (Calathea roseopicta) on marantakasvien heimoon kuuluva kasvi. Isomaija kasvaa luontaisesti luoteisessa Brasiliassa ja sen lähialueilla. Isomaijasta on muiden maijojen ohella tullut suosittu huonekasvi, sillä se on näyttävä ja suhteellisen helppohoitoinen ikivihreä kasvi.

Isomaijalla on monien muiden marantakasvien tapaan ominaisuus, että se kääntää lehtensä hieman pystyasentoon pimeän tullen, ja puolestaan enemmän vaakatasoon valoisaan aikaan. Englannin kielessä tämän ominaisuuden omaavia kasveja kutsutaan rukoilijakasveiksi.

Ulkonäkö

Isomaija kasvaa niin luonnossa kuin huonekasvinakin noin 50 cm korkeaksi. Sen lehdet ovat suhteellisen suuria, päältä tummanvihreitä, alta punaisia ja niissä on huomattavat valkoiset tai kermanväriset kuviot. Kuviot ovat kauniita ja persoonallisia. Kuvion keskellä kulkee useimmiten vaaleanpunainen keskijuova. Pinnaltaan lehdet ovat hieman vahamaisia

Kasvista on jalostettu edelleen useita lajikkeita, joiden lehtien väri voi poiketa suurestikin edellisessä kappaleessa mainitusta värityksestä. Esimerkiksi ’Little Princess’ -lajikkeella lehden väritys koostuu mustasta ja vaaleanpunaisesta. Lajikkeet voivat myös poiketa muilta ominaisuuksiltaan, kuten kooltaan alkuperäisestä kasvista.

Kukkiessaan isomaija tuottaa valkoisia tai violetteja kukkia, mutta ne ovat kooltaan pieniä ja ulkonäöltään melko mitäänsanomattomia.

Hoito

Isomaija voi parhaiten sen ollessa puolivarjossa. Hyvä sijoituspaikka on siis joka ilmansuunnan ikkunalaudalla, lukuunottamatta eteläikkunaa. Suora auringonpaahde saattaa polttaa lehdet yllättävän nopeasti. Kasvi pärjää normaalissa huoneenlämmössä, mutta arvostaa hieman normaalia lämpimämpää huonetta ja suurempaa ilmankosteutta.

Isomaijan multa tulisi pitää aina hieman kosteana, mutta liikakastelua ja kasvin hukuttamista tulisi välttää. Kastele siis varovaisesti kerralla, ja varmista että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois mullasta. Talvella riittää vähäisempi kastelu – kastele sen verran, että multa ei pääse kuivahtamaan kokonaan. Kasvia voit sumutella suihkepullolla silloin tällöin.

Voit lannoittaa kasvia keväästä kesään noin kerran kuussa. Talven ajaksi lannoituksen voi unohtaa kokonaan, sillä isomaija pärjää talven mainiosti ilman sitä.

Isomaija pitää ruukusta, joka on sille tuttu. Vaihda siis ruukku uuteen vain silloin, kun nykyinen alkaa käymään sille ahtaaksi.

Lisääminen

Isomaijaa voidaan lisätä jakamalla sen juurakkoa vanhemmasta kasvista. Jakaminen kannattaa tehdä kevään loppupuolella, jolloin emokasvi ja jaettu osa lähtevät parhaiten uuteen kasvuun.