Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Jukkapalmu (Yucca elephantipes)

Jukkapalmu (Yucca elephantipes)

Nuorehko jukkapalmu kasvamassa kaupan ruukussa.

Jukkapalmu eli kiiltojukka tai yuccapalmu (Yucca elephantipes tai Yucca gigantea) on luontaisesti Etelä-Amerikassa kasvava jukkakasveihin kuuluva kasvi. Jukkapalmu on yksi suosituimmista huonekasveistamme.

Jukkapalmut ovat kestäviä ja suhteellisen helppohoitoisia puita. Ne kestävät useita erilaisia multatyyppejä ja kuivuutta. Jukkapalmusta on muotoutunut tietyllä tapaa legendaarinen huonekasvi jonka lähes kaikki tuntevat ainakin nimeltä. Jukkapalmuja löytyy usein erilaisista julkisista tiloista ja toimistoista.

Ulkonäkö

Luonnossa jukkapalmut voivat kasvaa noin 10 metriä korkeiksi ja leveiksi puiksi, vaikkakaan ne harvoin kasvavat näin kookkaiksi. Huonekasvina pidettäessä jukkapalmut luonnollisesti jäävät tätä huomattavasti pienemmiksi. Huonekasvina jukkapalmu vaikuttaa enemmän puumaiselta pensaalta.

Jukkapalmun varsi on suomuinen ja ruskea, jonka alaosassa on usein norsun jalkaa muistuttava patti. Lehdet kasvavat puun varren päässä, ja ovat nahkeita, karkeareunaisia, pehmeäkärkisiä sekä väriltään tummanvihreitä.

Jukkapalmu voi hyvin hoidettuna kukkia, jolloin se kasvattaa vartensa päästä valkoisen tai hieman kermanvärisen kukinnon.

Hoito

Jukkapalmu tulee sijoittaa valoisalle paikalle, sillä parhaiten se viihtyy auringossa ja jopa keskipäivän auringon paahteessa. Liian vähäisessä valossa sen lehdet saattavat alkaa kellastumaan. Kasvi pärjää kuitenkin myös vähäisemmässä valossa, mutta erityisesti talvella on tärkeää että se saa Suomen lyhyinä päivinä kaiken mahdollisen valon. Varjossa jukkapalmu kasvaa hieman tavallista pidemmäksi ja kasvattaa normaalia vaaleampia lehtiä.

Kesällä jukkapalmun voi lämpiminä päivinä viedä vaikkapa etelään suuntautuvalle parvekkeelle tai terassille. Talvella olisi puolestaan hyvä jos jukkapalmun lämpötilaa saisi laskettua hieman normaalia huoneenlämpöä alemmaksi, mutta täysin välttämätöntä tämä ei ole.

Jukkapalmu kestää hyvin kuivuutta. Sitä tulisi kastella suhteellisen harvoin, eli ruukun multa saa kuivahtaa kokonaan kastelukertojen välissä. Kun jukkapalmulle annetaan vettä, sitä tulisi kuitenkin antaa kerralla runsaasti. Talvella kastelukertojen tiheyttä voi vähentää.

Jukkapalmu kaipaa lannoitusta keväästä syksyyn, jolloin sitä voi lannoittaa muutaman viikon välein. Talvella kasvia ei tarvitse lannoittaa ollenkaan.

Voit lyhentää liian pitkäksi kasvanutta jukkapalmua kevään kasvukauden alkupuolella, jolloin jukkapalmusta saa myös muotoiltua hieman enemmän pensasmaisen.

Lisääminen

Alkukeväästä ruukunvaihdon yhteydessä jukkapalmua voi lisätä jakamalla. Pistokkaista lisääminen onnistuu myöhemmin keväällä ja kesällä. Kiiltojukkaa voi lisätä myös varsisilmuista.

5 kommenttia

 • Joona
  Lähetetty 8.3.2013 20.31 |

  Pitkään on ollut ihmettelemistä miksi lehdet ovat olleet niin haaleat. Sehän johtui siitä että palmu ei vaan saanut tarkeepsi valoa talvisin

 • Jarno
  Lähetetty 6.8.2015 7.17 |

  Mitäs tämä runsas kastelu tarkoittaa eli kuinka paljon sitä vettä annetaan ja kuinka harvoin? Tavalliselle tallaajalle ei kerro mitään, jos sanotaan runsaasti ja harvoin…

  • Sihfeli
   Lähetetty 1.12.2016 16.56 |

   Esim. ruukkua nostamalla voi todeta onko multa märkää vai kuivaa. Isommissa ruukuissa pintakerros voi olla kuiva, mutta muuten märkä ja jos tuppaa kastelemaan aina kun pintakerros kuivahtaa, niin on vaarana että juuret mädäntyy ainaisessa liiallisessa kosteudessa. Jos ruukku on kevyt, niin silloin voi kastella huoletta, niin että vesi valuu aluslautaselle asti ja antaa vielä hetken päästä uudestaan vettä aluslautasen kautta. Jos juuripaakku/multa on päässyt pahasti kuivahtamaan, niin silloin vesi ei imeydy välittömästi multaan, vaan valuu läpi. Tällöin on hyvä hankkia isompi/syvempi aluslautanen mihin ruukku on hyvä upottaa tunniksi pariksi, jolloin multa alkaa kosteutumaan ja imemään vettä paremmin…. mutta näin talvisaikaan ei kannata kastella runsaasti, varsinkaan jos kasvi on kylmemmässä tilassa.

 • Jari
  Lähetetty 17.8.2016 21.55 |

  Komppailen tässä Jarnoa, mitäs tuo oikein tarkoittaa tuo harvoin ja runsaasti? Mullasta pehmeää, kosteaa, märkää, tai jotain sinnepäin..?

 • Erkki Heikkilä
  Lähetetty 20.1.2018 13.30 |

  Miehet ovat rationaalisia ja haluavat selkeät ohjeet. Naisten keskustelupalstoilla kukaan ei kerro vedenmäärästä ja siksi tulee sekaannusta ja Jukat kuolevat. Toinen ymmärtää kastelulla alle puolidesiä ja toinen yli litran. Siis annan selkeät ohjeet. Jos Jukkapalmusi on 1-2 metriä korkea, katsele talvella puolilitraa kerran kuukaudessa. Kesällä puolilitraa joka toinen viikko.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *