Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Kastanjasutipuu (Pachira aquatica)

Kuva: bit.ly/WJ7lWb

Kuva: bit.ly/WJ7lWb

Kastanjasutipuu (Pachira aquatica) on Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva luontaisesti soilla kasvava puu. Kasvista käytetään yleisesti myös nimitystä sutipuu, vaikka sillä teknisesti ottaen viitataan kaikkiin sutipuihin.

Kastanjasutipuu on mielenkiintoinen huonekasvi, joka on suhteellisen helppohoitoinen sen tuholaisherkkyyttä lukuunottamatta. Valitettavasti sutipuun taimet ovat kukkakaupoissa melko hintavia, joten säästeliäälle hyvien tarjousten etsiminen kannattaa.

Kastanjasutipuulla on suuri merkitys Itä-Aasialaisessa kulttuurissa, ja niitä pidetään vaurauden ja hyvän menestyksen symbolina. Kastanjasutipuu on suosittu huonekasvi monissa alueen toimistoissa sen uskotun onnea tuovan vaikutuksen vuoksi.

Ulkonäkö

Luonnossa kastanjasutipuu voi kasvaa noin 20 metriä korkeaksi puuksi. Huonekasvina sutipuusta kasvaa noin muutaman metrin pituinen pikkupuu. Sen lehdet ovat vihreita ja kiiltäviä.

Huonekasvikäyttöön tarkoitettujen kastanjasutipuiden runko on usein letitetty, mutta tämä on tehty vain kosmeettisista syistä. Luonnossa kastanjasutipuu kasvaa kuten mikä tahansa muukin puu.

Kasvin kukinnoista muodostuu syötäviä hedelmiä, jotka muistuttavat ulkonäöltään pähkinöitä.

Hoito

Kastanjasutipuu vaatii paljon valoa pärjätäkseen. Aivan kesän kuuminta paahdetta kannattaa kuitenkin välttää, sillä sen lehdet saattavat palaa. Normaali huoneenlämpö on sutipuulle ympäri vuoden, mutta talvikuukausina se viihtyy myös muutaman asteen tätä viileämmässä, ei kuitenkaan alle 15 asteessa.

Kasvin mullan saa antaa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kasvia kastellessa sille tulisi antaa kerralla runsaasti vettä. Talviaikaan kastelua voi vielä vähentää tästä edelleen. Kastanjasutipuu pitää kosteasta ilmasta, joten sitä tulisi sumutella usein, erityisesti talviaikaan.

Sutipuuta tulisi lannoittaa kasvukautena keväästä syksyyn noin kerran kuussa. Talviaikaan kasvia ei tarvitse lannoittaa ollenkaan.

Nuoren kastanjasutipuun voi vaihtaa uuteen, hieman suurempaan ruukkuun vuosittain. Vanhemmalla kasvilla riittää pelkkä pintamullan vaihto.

Keväällä kastanjasutipuuta voi latvoa runsaasti, jos kasvia haluaa muotoilla ja sen kasvua rajoittaa. Latvomisen yhteydessä voit ottaa samalla pistokkaita.

Kastanjasutipuut ovat melko herkkiä erilaisille tuholaisille, joten sutipuuta kannattaa pitää melko tarkkaan silmällä. Lehden alapinnalle muodostuvat pisarat ovat kuitenkin normaaleita, joten niitä ei tarvitse säikähtää.

Lisääminen

Kastanjasutipuuta voidaan lisätä latvapistokkaista, joita saat kätevästi latvomisen yhteydessä. Pistokkaat kannattaa juurutttaa ensin vedessä, ja asettaa sen jälkeen kosteaan multaan juurtumaan.

Yksi kommentti

  • Lähetetty 10.7.2016 7.08 |

    ihana kaunis,keittiön ikkunasta aamu aurtaa,inko paistaa,sinne kannoi,muualla on niin pimeää,etenkin enen talvea että tuskin jaksaisi kun valosessa paikassa pitää olla.Tämä ensimmäinen minulla,tykkään.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *