Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Kentiapalmu (Howea forsteriana)

Kuva: bit.ly/Xy2VlH

Kuva: bit.ly/Xy2VlH

Kentiapalmu, joskus myös virheellisesti kentianpalmu (Howea forsteriana) on palmupuu, joka on luonnollisesti kotoisin pieneltä Lord Howen saarelta Australiasta. Se on luokiteltu luonnollisessa kasvuympäristössään uhatuksi lajiksi, vaikka varsinaista sukupuuton vaaraa sillä ei olekaan.

Kentianpalmu on suosittu huonekasvi meillä pohjoisessa, etelämpänä sitä käytetään myös paljon puutarhakasvina, sillä se sietää jopa ajoittaiset lyhyet pakkasetkin. Meillä se pärjää vain huoneessa sisällä, joskin kesällä se ei pahastu terassilla olostakaan. Monien mielestä kentiapalmu on yksi kauneimmista palmuista.

Ulkonäkö

Kentiapalmu on hidaskasvuinen palmu, joka kasvaa kuitenkin lopulta noin 10 metriä korkeaksi. Huonekasvina kentiapalmu ei tietenkään näin suureksi pääse kasvamaan, mutta ajan myötä sekin kasvaa melko suureksi.

Kentiapalmun runko on väriltään vihreä, johon syntyy ruskeita arpia vanhojen lehtien pudotessa pois. Uudet lehdet kasvavat puolestaan puun rungon päähän. Huonekasvina kentiapalmun runko muistuttaa enemmän kuitenkin ohutta vartta, eikä sen luonnollinen puumaisuus tule esille.

Kentiapalmun lehdet ovat tummanvihreitä, melko pitkulaisia ja kärjestään teräviä.

Hoito

Kentiapalmu pärjää vähäiselläkin valolla, mutta se ei myöskään valosta pahastu. Mieluisa sijoituspaikka sille on runsas hajavalo. Suoraa auringonpaistetta se ei siedä kovin hyvin. Se pärjää hyvin normaalissa huoneenlämmössä ympäri vuoden. Kesäisin kentiapalmun voi siirtää ulos päivisin, mutta vältä tällöin suoraa auringonpaahdetta.

Kentiapalmua tulisi kastella säännöllisesti, niin että pintamulta saa kuivahtaa hieman kastelukertojen välissä. Multa saa kuivahtaa myös kokonaan kastelukertojen välissä, erityisesti talvella. Huolehdi, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois, etteivät palmun juuret ala mätänemään kosteuden seurauksena. Kentiapalmu pitää sumuttelusta, joten sumuttele sitä suihkepullon avulla mahdollisimman usein.

Kasvukaudella keväästä syksyyn kentiapalmua tulisi lannoittaa säännöllisesti, noin muutaman viikon välein. Talvikaudella sitä ei tarvitse lannoittaa ollenkaan.

Nuoren kentiapalmun voi istuttaa uuteen ruukkuun vuosittain, jos ruukku tuntuu käyvän sille pieneksi. Vanhemmalle kasville riittää useimmiten pelkkä pintamullan vaihto.

Palmua ei kannata latvoittaa, sillä se kestää tätä heikosti, ja saattaa jopa kuolla tähän.

Lisääminen

Kentiapalmua voidaan lisätä siemenistä. Tämä ei kuitenkaan kotioloissa tahdo onnistua, joten usein ainoaksi vaihtoehdoksi jää uuden kasvin ostaminen edelisen tilalle tai rinnalle.

Yksi kommentti

  • Missukka
    Lähetetty 27.8.2015 1.35 |

    Mulla ollut kentia n.7 vuotta ja kasvaa tasaiseen tahtiin.N. 2-4 lehteä vuodessa ja kesä kaudella. Tykännyt olla hajavalossa ulkona nyt kesän ja kasvattannut lehtiä ennemmän kuin sisällä. Joka kuukausi suihkuttelen suihkussa kunnolla lehdet ja kun kylven niin otan sen kylpyhuoneen kosteuteen välillä ja rakastaa sumuttelua.Kannataa pitää kosteutta lehdillä. Kasvaa suureksi ja kaunis palmu.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *