Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Kirjohuisku (Aechmea fasciata)

Kuva: bit.ly/XgTarV

Kuva: bit.ly/XgTarV

Kirjohuisku eli kukka-ananas (Aechmea fasciata) on huiskuananaksiin kuuluva kasvi. Useat huiskuananakset ovat suosittuja huonekasveja. Huiskuananasten suku on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa ne elävät luonnossa epifyytteinä eli päällyskasveina.

Erilaisia huiskuananaksia tunnetaan yli 130 kappaletta, mutta vain muutama näistä on tullut suosituksi huonekasvikäytössä. Kirjohuisku on yksi näistä, luultavasti sen helppohoitoisuuden ja kauniin kukinnon vuoksi.

Kirjohuiskua on jalostettu edelleen huonekasvikäyttöön, ja siitä löytyy kymmeniä eri lajikkeita. Eri lajikkeet poikkeavat toisistaan pääosin niiden värityksen perusteella, ja samat hoito-ohjeet pätevät käytännössä kaikkiin eri lajikkeisiin.

Ulkonäkö

Kirjohuiskulla on puikulamaiset lehdet jotka voivat kasvaa yli puoli metriä pitkiksi ja noin 10 cm leveiksi. Lehdet ovat tummanvihreitä, ja niissä on myös hopeista väriä. Lehdet kasvavat ruusukemaisesti, joiden keskellä on kukinto. Kasvi on melko pienikasvuinen, ja korkeimmillaankin kasvaa vain noin metrin pituiseksi ja noin puoli metriä leveäksi.

Lehtien keskeltä työntyy esille kukinto. Kukinnon uloimmat lehdet ovat punaisia, joiden keskellä kasvaa edelleen pienempiä sinisiä kukkia. Kukinto on erittäin näyttävä näky, ja se on pitkäaikainen ja kestävä. Kasvi kukkii ympäri vuoden. Nimitys kirjohuisku tulee luultavasti kahdesta asiasta, lehtien värityksestä ja kauniista kukinnosta.

Hoito

Kirjohuisku viihtyy parhaiten puolivarjossa, niin että se saa satunnaisesti hieman auringonvaloakin. Suoraa auringonpaahdetta kannattaa välttää, sillä pitkäaikaisesti kasvi ei tätä kovin hyvin siedä.

Kirjohuiskua tulisi kastella kaatamalla vettä sen lehtiruusukkeen sisään, eikä laittamalla vettä suoraan multaan. Multa ei saisi päästä kastumaan liiaksi, sillä silloin on vaarana, että kirjohuiskun juuristo alkaa mätänemään kosteuden seurauksena – kirjohuisku on tälle erityisen herkkä. Talviaikaan kastelua voi vähentää.

Kirjohuisku ei tarvitse kovin runsaasti ravinteita. Keväästä syksyyn riittää lannoitus miedolla lannoitteella noin kerran kuussa. Talviaikaan kirjohuisku ei tarvitse lannoitetta ollenkaan. Jos vaihdat multaa harvemmin, kannattaa muistaa lannoitus ajallaan.

Koska kirjohuisku on melko hidaskasvuinen kasvi, sitä ei välttämättä tarvitse istuttaa uudelleen suurempaan ruukkuun joka kevät, vaan nuoremmallekin kasville riittää vaihto muutaman vuoden välein.

Lisääminen

Kirjohuiskun lisääminen onnistuu jakamalla sitä vanhemman kasvin sivuversoista. Sopiva aika kasvin jakamiseen on loppukevät tai alkukesä.

3 kommenttia

 • Mervi Marttila
  Lähetetty 4.12.2013 22.33 |

  Ostin tuon kauniskukkaisen kasvin Lidl.istä. Muutamassa viikossa kukka muuttui täysin harmaaksi. Missä vika?

 • Mira
  Lähetetty 28.2.2018 8.06 |

  Mulla kävi ihan sama mutta eri paikasta ostetru. Jos kyseessä on juurien mätäneminen, voiko kasvis enää pelastaa jollain konstilla?

 • Mira
  Lähetetty 28.2.2018 8.06 |

  Edelliseen: kasvia eikä kasvis.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *