Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Kirjovehka (Dieffenbachia seguine)

Kuva: http://bit.ly/Za4eSc

Kuva: http://bit.ly/Za4eSc

Kirjovehka (Dieffenbachia seguine, vanhemmalta nimitykseltään Dieffenbachia maculata) on luontaisesti trooppisen Keski-Amerikan alueelta kotoisin oleva suosittu huonekasvi.

Kasvista käytetään usein myös nimitystä täpläkirjovehka, joka on sama laji kuin kirjovehka. Kirjovehkasta löytyy runsaasti erilaisia jalostettuja lajikkeita, joilla esimerkiksi lehtien väritys ja laikukkuus poikkeaa toisistaan, mistä syystä eräitä kirjovehkan jalostettuja lajikkeita kutsutaan täpläkirjovehkoiksi.

Kirjovehka on nopeasti kasvava ja näyttävä kasvi. Lehdet ovat suuria, mikä tekee kirjovehkasta näyttävän sisustuselementin huoneeseen kuin huoneeseen. Kirjovehka kykenee poistamaan huoneilmasta haitallisia aineita, kuten ksyleeniä ja tolueenia.

Huomaathan, että kirjovehka on myrkyllinen kasvi, joten sitä käsittellessä tulee käyttää suojakäsineitä tai pestä kädet huolellisesti sen käsittelyn jälkeen. Myrkyllisyyden vuoksi kirjovehka ei myöskään sovellu lapsiperheisiin tai perheisiin, joissa on eläimiä.

Ulkonäkö

Kirjovehkalla on suuret ja moniväriset lehdet sekä varsin paksu varsi. Lehdet ovat perusväritykseltään usemmiten vihreitä, keltavihreitä tai valkoisia. Lehtiin kuuluu olennaisena osana niiden laikukkuus ja väriloisto, ja ne kasvavat korkeimmillaan noin 50 senttimetriä pitkiksi.

Hoito

Kirjovehka kaipaa sitä enemmän valoa, mitä kirjavammat ja värikkäämmät lehdet sillä on. Kirjovehka viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, mutta suoraa auringonvaloa se ei kestä, joten hajavalo on paras paikka kirjovehkalle. Lähes yksiväriset kirjovehkat pärjäävät myös varjossa. Vetoa kirjovehka sietää huonosti, joten sijoittamista vetoisan ikkunan viereen kannattaa välttää, ja myös patterin läheisyys saattaa aiheuttaa ongelmia sen lehdille.

Kirjovehka pärjää parhaiten normaalissa huoneenlämmössä. Kasvi pitää kosteudesta, joten sitä kannattaa sumutella usein. Kirjovehkaa tulisi kastella säännöllisesti vuoden ympäri, multa saa hieman kuivahtaa kastelujen välissä, mutta yleisesti ottaen kasvi pitää vedestä.

Lannoitusta kirjovehka kaipaa keväästä syksyyn noin kerran kuukaudessa, kasvukautena hieman enemmän. Talviaikaan kirjovehkaa ei välttämättä tarvitse lannoittaa ollenkaan, tai lannoituksen voi tehdä noin kerran kuussa.

Jos haluat saada kirjovehkan kukkimaan, onnistuu se pitämällä kasvia muutaman kuukauden alle 15 asteen lämpötilassa. Kirjovehkan kukinnot saattavat aiheuttaa sen lehtien kasvun pysähtymisen, joten yleisesti ottaen kukkimisen alkaessa on yleistä leikata kukinnot pois.

Jos kirjovehka tuntuu kasvavan liian korkeaksi ja suureksi, voi kasvia muuttaa tuuheammaksi leikkaamalla sitä korkeimmista latvoista.

Lisääminen

Kirjovehkaa voi lisätä istuttamalla latvapistokkaat kevään kasvukauden alussa multaan. Kirjovehkan latvapistokkaat ovat melko hyviä juurtomaan. Lisääminen onnistuu myös sivuversoista.

Yksi kommentti

  • GUifang Berg
    Lähetetty 16.8.2017 14.17 |

    Hei, koskeaan kirjovehka kuin leikasin lehtiä. Nyt minulla on huono ihan kutittaa ja käsi on turvoksissa. Miten voin hoitaa tätä pois?? Kiitos jo etukäteen. t. Guifang Berg

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *