Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Kliivia (Clivia miniata)

Kuva: bit.ly/YyZk38

Kuva: bit.ly/YyZk38

Kliivia eli punasarja tai isopunasarja (Clivia miniata) on alun perin eteläisestä Afrikasta kotoisin oleva kukkiva huonekasvi. Nimensä kasvi on kertoman mukaan saanut englantilaiselta Charlotte Cliveltä, joka toi huonekasvin Englantiin.

Teknisesti ottaen nimillä kliivia ja punasarja voidaan viitata myös isopunasarjan läheisiin sukulaislajeihin (C. nobilis, C. gardenii ja C. caulescens), jotka ovat myös kasvatettuja huonekasveja, mutta käytännössä näitä nimityksiä käytettäessä tarkoitetaan nimenomaan isopunasarjaa. Tilanne on siis hieman vastaava kuin anopinkielellä.

Kliiviaa alettiin käyttämään huonekasvina Suomessa jo 1870-luvulla, mutta vuosien varrella sen suosio on laskenut. Kliivian voi edelleen silti löytää monesta suomalaiskodista, mutta taimien etsintään kannattaa varata hieman aikaa, sillä aivan pienemmistä liikkeistä sitä ei välttämättä löydy.

Kliivia on lievästi myrkyllinen kasvi, joten sitä ei kannata hankkia talouteen jossa on eläimiä tai pieniä lapsia.

Ulkonäkö

Kliivia kasvaa noin puoli metriä korkeaksi kasviksi. Kliivian lehdet ovat melko tummanvihreitä, joiden leveys, pituus ja muoto vaihtelee yksilöittäin ja kannoittain. Lehdet lähtevät kasvamaan juurakon keskeltä kahteen suuntaan, muodostaen vuosien varrella viuhkamaisen rakenteen.

Kliivian kukinto ilmaantuu keväällä viuhkan keskelle kasvavan kukkavarren päähän. Sen kukinnot ovat väriltään useimmiten punaisia, oransseja, keltaisia tai kaksivärisiä, ja niissä on mieto mutta makea tuoksu. Vanhoilla yksilöillä kukintoja voi olla myös useita ja kukkiminen voi kestää jopa muutaman kuukauden.

Hoito

Kliivia pärjää varjoisassakin paikassa, mutta se on parhaimmillaan sopivassa hajavalossa. Jotta kliivia kukkisi, tulisi sen viettää talvilepoa noin 15 asteen lämpötilassa. Jos kasvi on talven ajan normaalissa huoneenlämmössä, se ei kuki, mutta jatkaa toki elämäänsä normaalina viherkasvina. Muuten kasvi pärjää hyvin normaalissa huoneenlämmössä.

Kasvia voi kastella kerralla melko runsaasti, mutta pintamullan olisi hyvä antaa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Älä kuitenkaan liikakastele, sillä kliivian juurakko saattaa alkaa mädäntymään tämän seurauksena. Talviaikaan kastelukertojen tiheyttä voi vähentää, sopiva kasteluväli on noin kerran kuussa tai kahdessa.

Lannoitetta punasarjalle tulisi antaa keväästä syksyyn muutaman viikon välein, talvikaudella kasvin voi jättää lannoittamatta.

Lisääminen

Vanhemmat kliiviat kasvattavat sivuversoja, joista kasvia voidaan lisätä jakamalla. Jaettavassa osassa tulee olla vähintään neljä lehteä, jotta jaettu osa selviää.

5 kommenttia

 • Maija Heinilä
  Lähetetty 11.9.2014 17.33 |

  Onko kliivian lehdet myrkyllisiä jos lapsi nielee palan.

 • ulla
  Lähetetty 9.1.2016 8.34 |

  Kukkaa on pidetty talvella viileässä salissa alle 10 astetta. Siirrettiin ennen joulua olohuoneeseen ja Se alkoi kasvattaa kukkavartta heti. Ja nyt se jo kukkii. Eli kestää hyvin viileää.

 • inpu
  Lähetetty 27.4.2016 9.35 |

  hei. kälylläni on kliivia ja otin sellaisen siemen palon, jossa on 5 isoa siementä. saako niistä uuden kukan?
  kiitos, inpu

 • Martta Aho
  Lähetetty 2.6.2017 12.30 |

  Kliiviani lehdet ovat repsahtaneet alas päin ,olenko kastellut liikaa vai liian vähän. Kastellaanolen lautaselle vai juurelle? Kukka on n.3 vuotta vanha.

 • Lähetetty 1.7.2017 12.41 |

  Mikä neuvo kun Lehdet repsahtavat alaspäin?

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *