Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Kookospalmu (Cocos nucifera)

Kuva: bit.ly/W5HeHA

Kuva: bit.ly/W5HeHA

Kookospalmu (Cocos nucifera) on palmukasveihin heimoon kuuluva kasvi, joka on myös sukunsa ainut jäsen. Kookospalmu on eritysen tunnettu sen tuottamasta hedelmästä, kookospähkinästä, joka on maittava, suosittu ja monipuolinen tuote.

Kookospalmu ei ole huonekasvina helpoimmasta päästä, sillä se vaatii suotuisat olosuhteet sekä haluaa kasvaa korkeaksi puuksi. Niinpä kookospalmu on huonekasvina eläessään useimmissa tapauksissa varsin lyhytikäinen, joko sen huonon viihtyvyyden tai liian suureksi kasvavan koon vuoksi.

Kookospähkinän hedelmää käytetään moneen tarkoitukseen. Sen sisällä olevaa maitoa voidaan käyttää esimerkiksi juomana, rasvana tai mausteena. Ulkokuorta voidaan käyttää puolestaan mm. polttoaineena sen korkean hiilipitoisuuden vuoksi. Monessa kulttuurissa kookospähkinällä onkin tärkeä merkitys, ja niitä on kerätty palmuista jo vuosisatojen ajan.

Ulkonäkö

Luonnossa kookospalmu kasvaa monikymmenmetriseksi puuksi, jonka lehdet ovat vihreitä ja useita metriä pitkiä. Huonekasvina kookospalmu ei näin kookkaaksi pääse luonnollisesti kasvamaan,

Kookospuun hedelmä on teknisesti ottaen luumarja. Ulkokuoreltaan se on ruskea, varsin kova ja tuntuu hieman karvaiselta. Hedelmän sisällä on vaaleahkoa, syötäväksi kelpaavaa nestettä.

Hoito

Kookospalmu pitää paljon valosta, joten se kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan. Suoraa ja jatkuvaa paahdetta kannattaa välttää, vaikka kookuspalmu ei tästä erityisesti kärsikään. Korkea lämpötila on sen hyvinvoinnille eduksi.

Kookospalmua tulisi kastella säännöllisesti, niin että sen multa ei pääse kuivahtamaan kokonaan. Talvella kastelukertojen määrää voi hieman vähentää. Kookospalmua kannattaa kastella alakautta, esimerkiksi altakasteluruukun avulla. Älä mieluiten kastela kasvia suoraan sen päältä. Kasvia voi sumutella suihkepullon avulla silloin tällöin.

Lannoitetta kookospalmulle tulisi keväästä kesään antaa noin joka toinen viikko kasteluveden mukana. Talviajan kookospalmu pärjää mukavasti ilman lannoitusta.

Kookospalmun juuristo vaatii paljon tilaa, joten sille tulisi melko pian hankkia suuri ruukku, jotta sen juurilla olisi mahdollisimman paljon tilaa kasvaa. Kookospalmu pitää mahdollisimman ilmavasta mullasta, joten kestomulta jonka joukkoon on sekoitettu hieman hiekkaa tai kaktusmultaa on hyvä vaihtoehto. Ruukuksi kannattaa valita saviruukku.

Lisääminen

Kookospalmun lisääminen kotioloissa on vaikeaa. Myöskään suoraan kaupasta ostetun kookospähkinän istutus ei luultavasti onnistu, sillä näistä on yleensä poistettu valmiiksi kaikkein uloin kuori.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *