Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Kultaköynnös (Epipremnum aureum)

Kuva: bit.ly/WfLOBV

Kuva: bit.ly/WfLOBV

Kultaköynnös (Epipremnum aureum tai Epipremnum pinnatum) on luontaisesti Kaakkois-Aasian ja Oseanian alueen trooppisissa metsissä kasvava kasvi. Kultaköynnöksestä on tullut myös suosittu huonekasvi, ja sen köynnösmaisen kasvutapansa vuoksi se on monipuolinen kodin piristäjä.

Kasvi on monesta huonekasvista poiketen liaanimainen, jonka vuoksi sitä näkee usein aseteltuna seinälle pitkäksi rakennelmaksi. Kultaköynnöstä voi myös kasvattaa amppelissa, jolloin sen rönsyt roikkuvat vapaana ilmassa.

Kultakäynnös on myrkyllinen, joten sen käsittelyssä kannattaa olla varovainen. Kasvin lehden tai varren rikkoutuessa siitä vuotava neste aiheuttaa mm. ärsytysoireita iholla, ja kasvi on myös nieltynä myrkyllistä. Tämän takia sitä ei voikaan suositella lapsi- tai eläinkotiin.

Ulkonäkö

Kultaköynnös on ikivihreä liaani, joka voi kasvaa noin 20 metrin mittaiseksi. Lehdet ovat sisällä kasvavilla kultaköynnöksillä suhteellisen pieniä, suhteellisen leveitä ja suippukärkisiä, muistuttaen hieman herttakuviota. Nuoret lehdet ovat puikulamaisia. Luonnossa lehdet voivat kasvaa jopa useita kymmeniä senttejä leveiksi, mutta huonekasveilla harvoin päästään yli 10 senttimetriin. Lehdet voivat olla joko vihreitä tai monivärisiä, riippuen käytetystä lajikkeesta

Hoito

Kultaköynnös pitää suhteellisen lämpimästä paikasta, ja valaistusolosuhteiden tulisi olla joko puolivarjoisat tai varjoisat. Jos kasvi ei saa tarpeeksi valoa, sen lehdet jäävät pieniksi sekä haaleiksi. Suoraa paahdetta tulisi kuitenkin välttää.

Kultaköynnös vaatii melko paljon vettä, joten sitä tulisi kastella säännöllisesti. Pintamullan voi antaa kuivahtaa kastelujen välillä, mutta multaa ei saisi päästää kuivahtamaan kokonaan. Kasvi pitää sumuttelusta, joten sitä voit tehdä säännöllisesti.

Kultaköynnöstä voit lannoittaa muutaman viikon tai noin kuukauden välein kasviravinteilla. Talviaikaan lannoitusta voi vähentää tai lopettaa sen kokonaan, sillä kultaköynnös pärjää talven ilman sitäkin.

Voit parantaa kultaköynnöksen kasvua rakentamalla sille kasvuympäristön, joka muistuttaa sille luontaista ympäristöä. Luonnossa kultaköynnös kasvaa toisen puiden rungoilla, pyrkien ylöspäin, joten voit tukea sen kasvua rakentamalla sille tukirakenteita. Rakenteet myös mahdollistavat sen, että voit asetella kultaköynnöksen haluamallasi tavalla sopivaksi sisustuselementiksi.

Lisääminen

Kultaköynnöksen lisääminen onnistuu latva- tai varsipistokkaasta, jossa tulisi olla ainakin muutama lehti. Pistokas kannattaa juurruttaa aluksi vedessä. Kun pistokas on tuottanut vedessä juuret, voidaan se siirtää multaan.

8 kommenttia

 • Inka
  Lähetetty 22.4.2015 23.21 |

  Onko se miten myrkyllinen nieltynä? Tyyliin oksentelua, pahoinvointia ja ripuli vai henki pois välittömästi?

 • Matti
  Lähetetty 11.10.2015 10.41 |

  Wikipedia kertoo asiasta näin:

  ”Kultaköynnös on kokonaan myrkyllinen ja vaikuttava aine kasvissa on saponiinit.[3] Kasvin rikkoutuneista osista tuleva neste on lievästi myrkyllinen ja saattaa aiheuttaa tilapäistä ärsytystä iholla ja limakalvoilla, kuten silmissä ja suussa. Kasvinesteelle altistunut alue on syytä huuhdella kunnolla. Jos oireet jatkuvat pitempään, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.[4]”

  Kannattaa huomata että myös esim. tomaatit sisältävät saponiineja, joskin varmaankin vähemmän kuin kultaköynnös. 🙂

 • haxwell
  Lähetetty 12.1.2016 8.50 |

  Saponiinit-artikkelissa todetaan myös seuraavasti:

  ”Myrkyllisyydeltään ne ovat muille nisäkkäille kuin märehtijöille yleensä alhaisia.”

  Saponiinit (Wikipedia)

  Viimeisessä (4) viitteessä kerrotaan:

  ”Humans generally do not suffer severe poisoning from saponins. Our cholesterin inactivates them so that only our mucus membranes are affected. Because of this, saponins have been used in sneezing powders, emetics, and cough syrups to facilitate expectoration. Most saponins are also diuretic. In humans, this effect disappears within a week following the neutralizing action of cholesterin.”

  Saponins (Cornell University Department of Animal Science)

  Eli lähinnä ärsyttää limakalvoja, mistä syystä saponiineja käytetään mm. aivastuspulvereissa, yskänlääkkeissä ja oksetusaineissa.

 • ieva
  Lähetetty 4.4.2016 16.51 |

  Hei! jos katkaisen kultaköynnöksestäni latvasta pistokkaan niin alkaako se haaroittumaan ”emokasvin” katkaisukohdasta? vai jatkaako se edes katkaisukohdasta uutta kasvuaan?…

  • valtteri
   Lähetetty 1.3.2017 17.27 |

   Jatkaa kasvua ,vaikka leikkaa pistokkaan…Joskus haarautuukin,mutta ei aina!

 • Jopi
  Lähetetty 9.3.2017 0.31 |

  ”multaa ei saisi päästää kuivahtamaan kokonaan” On ollut viisi vuotta poikamiesboksissa hyvin vähällä huomiolla ja ilman minkäänlaista lannoitusta saviruukussa ja hyvin kasvanut 2 metriseksi.

 • Voge
  Lähetetty 18.3.2018 11.54 |

  Hei. Kuinka pitkäksi tämä kasvi on kasvanut kotiolosuhteissa täällä Suomessa? Itselläni on yhden varren pituus 5,8m onko se normaali mitta?

  • köynös
   Lähetetty 15.5.2018 23.57 |

   Kyllä tämä köynöskasvi 20 metriseksi voi kasvaa myös kotioloissa.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *