Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Lyyraviikuna (Ficus lyrata)

Kuva: bit.ly/VXQOfH

Kuva: bit.ly/VXQOfH

Lyyraviikuna (Ficus lyrata) on Länsi-Afrikassa luontaisesti kasvava viikunoihin kuuluva puu, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Yleisistä huonekasviviikunoista lyyraviikuna on kuitenkin harvinaisemmasta päästä, joten aivan jokaisesta kukkakaupasta sitä ei löydy.

Lyyraviikunan kasvutapa luonnossa on mielenkiintoinen, sillä se kasvaa aluksi aluskasvinsa päällä, ollen siis epifyytti. Ajan myötä lyyraviikunan kasvaessa edelleen se ympäröi aluskasvinsa omalla rungollaan, ja näin ollen lopulta usein tappaa aluskasvinsa.

Lyyraviikuna, kuten muutkin viikunat, saattaa aiheuttaa allergiaoireita, joten sitä ei suositelle perheisiin jossa on allergikkoja, astmaatikkoja tai muuten herkkiä henkilöitä.

Ulkonäkö

Luonnossa lyyraviikuna kasvaa suureksi puuksi, joka voi olla jopa yli 10 metriä korkea. Luonnollisestikaan huonekasvina näihin kokoihin ei päästä, mutta kasvin tietty puumaisuus säilyy pienestä koosta huolimatta. Koon jäädessä pienemmäksi lyyraviikuna ei myöskään todennäköisesti kuki huonekasvina.

Lyyraviikunan lehdet ovat melko tummanvihreitä, melko suuria ja monien mielestä varsin kauniita. Monet käyttävät lyyraviikunan tipahtaneita lehtiä esimerkiksi askarteluprojekteissaan.

Hoito

Lyyraviikuna viihtyy valoisassa paikassa tai puolivarjossa. Suoraa auringonvaloa tulisi kuitenkin välttää, sillä paahdetta se ei arvosta. Keväästä kesään normaali huoneenlämpötila on lyyraviikunalle sopiva, mutta talvella kasvi olisi hyvä saada hieman viileämpään, noin 16-18 asteen lämpötilaan. Pakollista tämä lämpötilan laskeminen kuitenkaan ei ole, vaan lyyraviikuna pärjää talvenkin normaalissa huoneenlämmössä.

Lyyraviikunan multa tulisi pitää jatkuvasti hieman kosteana, pintamulta toki saa kastelukertojen välissä kuivahtaa. Talvikautena kastelua tulisi vähentää edelleen, mutta tällöinkin tulisi välttää koko mullan kuivahtamista.

Lyyraviikunaa voi lannoittaa noin viikon tai kahden välein kasteluveden kanssa. Talvikaudella lannoituksen määrää voi vähentää, joten tällöin kerran kuussa tai jopa vielä harvemmin riittää lannoitukseksi.

Jos lyyraviikuna voi huonosti, se alkaa helposti pudottamaan lehtiään, tai niihin tulee laikkuja. Tällöin voi olla syynä vääränlainen kastelu tai liian vähäinen valaistus.

Nuoren lyyraviikunan multa tulee vaihtaa vuosittain, vanhemmalle kasville riittää mullanvaihto harvemmin, ja tällöinkin riittää useimmiten pelkän pintamullan vaihto. Mullaksi käy tavallinen kukkamulta.

Lisääminen

Lyyraviikunaa voidaan lisätä latvapistokkaista. Pistokas asetetaan suoraan multumaan, tai halutessasi voit myös juurruttaa sen ensin vesiastiassa.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *