Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Malakanlaikkuvehka (Aglaonema commutatum)

Kuva: bit.ly/13THHjm

Kuva: bit.ly/13THHjm

Malakanlaikkuvehka (Aglaonema commutatum) on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva vehkakasvi. Malakanlaikkuvehka on osa laikkuvehkojen sukua. Malakanlaikkuvehka on suosittu huonekasvi, sillä se on näyttävä ja varsin kestävä. Kasvia näkeekin usein esimerkiksi toimistoissa, joissa kasveista ei välttämättä aina ehditä pitämään kovin hyvää huolta.

Malakanlaikkuvehkan lehdet saattavat aiheuttaa ihoärsytystä. Sekä itse kasvi että sen herkullisen näköiset marjat ovat myrkyllisi nieltynä, joten sen hankkimista kannattaa harkita lapsi- tai eläinperheeseen.

Ulkonäkö

Luonnossa kasvaessaan malakanlaikkuvehka voi kasvaa jopa muutaman metrin korkeaksi, mutta huonekasvina se jää korkeudeltaan noin 50 senttimetriin ja on ulkonäöltään melko pensasmainen. Malakanlaikkuvehkoja pidetään usein suuremmissa ryhmissä vaikuttavamman ulkomuodon vuoksi.

Malakanlaikkuvehkan lehdet ovat kohtuullisen suuria, teräväkärkisiä, pääväriltään vihreitä ja niissä on hopeisia raitoja. Lehdet ovat kiinni lyhyessä, pensasmaisessa varsiosassa. Malakanlaikkuvehkan kukat kehittyvät punaisiksi marjoiksi.

Hoito

Malakanlaikkuvehka viihtyy parhaiten puolivarjossa tai suhteellisen varjoisassa paikassa. Suoraa auringonpaahdetta se ei kestä. Se pärjää hyvin huoneenlämmössä, mieluiten noin tasaisessa 20 asteen lämpötilassa. Lämpötila ei mielellään saisi laskea tätä paljon alemmaksi.

Malakanlaikkuvehkaa tulisi kastella niin, että multa olisi aina hieman märkää. Pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä, mutta kokonaan multa ei saisi kuivahtaa. Vältä kuitenkin liikakastelua, sillä se voi aiheuttaa juuriston ja varren mätänemisen. Kasteluun tulisi käyttää vähäkalkkista vettä. Talviaikana malakanlaikkuvehkaa tulisi kastella hieman harvemmin. Kasvi pitää kosteasta ilmasta, mutta sumuttelua tulisi välttää, sillä se saattaa aiheuttaa lehtiin rumia laikkuja.

Malakanlaikkuvehkalle voi antaa lannoitetta noin muutaman viikon välein. Talviaikaan lannoitusta voi vähentää noin kertaan kuussa, tai sen voi halutessaan lopettaa myös kokonaan talveksi.

Jos huomaat, että malakanlaikkuvehkan varret alkavat kaljuuntumaan, voit huoletta latvoa niitä keväällä lyhyemmiksi. Samalla saat niistä pistokkaita. Voit myös uudistaessasi kasvia leikata muutaman verson aivan tyvestä poikki. Jos malakanlaikkuvehka kukkii, kannattaa kukinnot poistaa, sillä niistä syntyvät marjat ovat houkuttelevan näköisiä, mutta myrkyllisiä.

Lisääminen

Malakanlaikkuvehkaa voidaan lisätä latvapistokkaista. Pistokkaat voidaan laittaa suoraan kosteaan multaan juurtumaan, tai voit aluksi juurruttaa ne vedessä. Vanhemmasta kasvista lisääminen onnistuu myös jakamalla kasvin juurakkoa. Jaettavissa osissa tulisi olla ainakin muutama lehti.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *