Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Mandariinipuu (Citrus reticulata)

Kuva: bit.ly/16p2I5f

Kuva: bit.ly/16p2I5f

Mandariinipuu (Citrus reticulata) on Aasiasta kotoisin oleva sitrushedelmiin kuuluva puu. Mandariini on tunnettu sen makeasta hedelmästä, joka on suosittu ympäri maailmaa.

Mandariinipuun kasvatuksen aloittaminen on helppoa, sillä se onnistuu kaupasta ostettavien mandariinien avulla. Monelle kotipuutarhurille mandariinipuu onkin se ensimmäinen oma kasvi, joka on istutettu lapsena jonkin toisen kasvin kanssa samaan ruukkuun.

Mandariinipuulla on useita lajikkeita, ja esimerkiksi satsumat, tangeriinit ja klementiinit ovat kaikki jalostettuja tai luonnollisesti mukautuneita mandariinilajikkeita. Nämä poikkeavat toisistaan lähinnä hedelmien värin, koon ja rakenteen suhteen.

Ulkonäkö

Ulkonäöltään mandariinipuu kasvaa kotioloissa puumaiseksi pensaaksi. Sen varret ovat ruskeita ja rakenteeltaan usein melko ohuita mutta vahvoja.

Mandariinipuun hedelmät muistuttavat paljon appelsiinin hedelmiä, mutta ovat niitä hieman pienempiä ja helpommin kuorittavia. Hedelmät ovat väriltään oransseja, joskin joissakin lajikkeissa ne saattavat näyttää melko keltaisilta.

Hoito

Mandariinipuu olisi hyvä pitää vuoden ympäri valoisassa paikassa. Erityisesti talvella se tulisi siirtää eteläikkunan läheisyyteen, jotta se saisi mahdollisimman paljon valoa. Mandariinipuu viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, mutta talveksi mandariinipuulle olisi parasta, jos sen saisi noin 18 asteiseen huoneeseen talvilevon ajaksi. Välttämätöntä matala lämpötila ei kuitenkaan ole.

Mandariinipuun multa tulisi pitää kokoajan hieman kosteana. Talviaikaan kasvia tulisi kastella vähemmän, mutta multa ei silloinkaan saisi päästä kuivahtamaan täysin kokonaan. Vältä kuitenkin liikakastelua talvella, sillä silloin sen juuret saattavat alkaa mädäntymään. Mandariinipuuta kannattaa sumutella usein, erityisesti talvella, sillä se kärsii helposti kuivasta huoneilmasta.

Lannoitetta mandariinipuulle voi antaa keväästä syksyyn muutaman viikon välein kasteluveden mukana. Talviaikaan sitä ei tarvitse välttämättä lannoittaa ollenkaan kasvin ollessa levossa.

Mandariinipuu kelpuutta hyvin tavallisen kukkamullan. Nuoren kasvin mullan voi vaihtaa vuosittain, vanhemmilla ksveilla riittää pintamullan vaihto. Erityisesti vanhempia kasveja kannattaa pitää suhteellisen isokokoisessa ruukussa, sillä jos kasvi tekee hedelmiä, auttaa suuri ruukku myös pitämään kasvia pystyssä.

Lisääminen

Koska mandariininsiemeniä on helposti saatavilla, ei mandariinipuuta kannata lähteä leikkaamaan pistokkaiden toivossa. Siemenistä lisääminen on suhteellisen varma tapa. Aseta siemeniä kosteaan multaan niin että ne juuri ja juuri peittyvät, ja muutaman viikon kuluessa näet todennäköisesti itäneen mandariipuun alun.

Siementen löytäminen voi olla nykyään yllättävän vaikeaa. Oikeita mandariineja tuodaan suhteellisen harvoin Suomeen, sillä ne sisältävät paljon siemeniä. Jalostetut lajikkeet, kuten klementiini, sisältävät puolestaan vain satunnaisia siemeniä. Etsivä ja mandariineja syövä kuitenkin siemeniä lopulta löytää.

4 kommenttia

 • Anu
  Lähetetty 6.7.2014 12.16 |

  Hei, mitä lannoitetta mandariinipuille kannattaa antaa?

 • Lapinjätkä
  Lähetetty 30.6.2015 4.20 |

  Mulla on viidessä purkissa alkanut Klementiinin siemenistä kasvamaan taimia—-ovat noin 15cm korkeita. Ovat etelän ikkunalla. Pidän kosteana. Onko muita kasvatusvinkkejä???

 • Sari
  Lähetetty 5.1.2016 14.34 |

  Itse annan ihan tavallista kukkalannotetta purkin ohjeiden mukaan vuodenaikojen mukaan. Ovat voineet hyvin ja kasvaneet ja pistän ylös kalenteriin milloin lannotin niin osaan siitä laskea seuraavan lannoitusajankohdan .
  Suihkuttaa kannattaa sitruspuita kaikkia.
  Varo talvella kylmii ilmoi. Vie tuuletuksen ajaksi vaikka kylppäriin ennenku tuot takas huoneeseen.

 • Pirjo Rantanen
  Lähetetty 18.10.2018 12.31 |

  Hei, plantageenista ostamani appelsiinipuu on täydessä kukassa ulkona 18.10. Mitä tehdä? Osaako joku neuvoa? Ollut keväästä asti ulkona. Kasvi on n. 40cm korkea ja nuori puu…

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *