Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Muratti (Hedera helix)

Kuva: bit.ly/15LZfMQ

Kuva: bit.ly/15LZfMQ

Muratti eli euroopanmuratti (Hedera helix) on Euroopasta ja läntisestä Aasiasta kotoisin oleva puuvartinen köynnöskasvi. Monilla alueilla murattia pidetään jopa häiritsevänä kasvina, sillä se pystyy kasvamaan epäsuotuisissakin paikoissa ja leviää nopeasti.

Murattia käytetään usein puutarhoissa koristamaan seiniä ja aitoja. Huonekasvina sitä kasvatetaan usein amppelissa tai tuettuna ruukkukukkana. Muratti ei ole kaikista helppohoitoisin kasvi, mutta mitenkään mahdotonta sen kasvatus sisätiloissa ei ole.

Ulkonäkö

Luonnossa murattia näkee usein kasvamassa moninaisissa paikoissa, esimerkiksi seinillä. Kasvi kasvaa köynnösmäisesti ylöspäin ja pystyy saavuttamaan jopa 20-30 metrin korkeuden. Se kasvaa ylöspäin ilmajuurien avulla, jotka tarraavat kiinni mahdollisiin kosketuspintoihin.

Muratin lehdet ovat useimmiten vihreitä, mutta joissakin lajikkeissa lehdet ovat myös kellertäviä tai monivärisiä. Lehdet ovat kaikilla murattilajeilla kuitenkin kiiltäviä ja nahkamaisia. Myös niiden muoto vaihtelee käytetyn lajikkeen mukaan.

Hoito

Muratti pitää suhteellisen paljon valosta, mutta ei paahteesta. Se kuitenkin pärjää myös varjoisammassa paikassa, mutta kasvista ei tällöin luultavasti tule yhtä tuuheaa, kuin valossa kasvaneesta.

Muratti pärjää normaalissa huoneenlämmössä, mutta kaikkein paras lämpötila sille olisi hieman huoneenlämpötilan alapuolella oleva lämpö, noin 20 astetta. Talvella muratti olisi hyvä saada hieman viileämpään paikkaan talvilevon vuoksi.

Muratti tarvitsee suhteellisen paljon kastelua. Keväästä kesään multaa ei saisi päästää kuivumaan, joskin pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Talvella kastelua voi harrastaa hieman vähemmän, erityisesti silloin jos muratti on saatu hieman viileämpään sijaintiin.

Kasvukaudella murattia voi lannoittaa noin kerran viikossa. Talvikaudella lannoitusta voi antaa joka toinen viikko. Ravinteiksi sopii hyvin kasvin kasteluveden mukana annettava lannoite.

Muratti on herkkä kasvi erilaisille eliöille, joiden vuoksi se kuoleekin usein. Jos huomaat, että murattisi on saanut jonkin tartunnan, kannattaa sitä lääkitä nopeasti erilaisilla tarkoitukseen tehdyillä aineilla. Usein tartunnan saanut ja siitä kärsivä muratti kuitenkin kuolee.

Jos muratti ei saa kunnollisa talvilepoa, se saattaa myös kuolla kevään tullen. Tämän vuoksi olisikin hyvä saada se talveksi hieman viileämpään ja vähentää kastelukertojen määrää.

Murattia voit latvoa jo nuorena. Jos muratti on kasvanut varjoisassa paikassa, jää se usein harvalehtiseksi, jolloin voit latvomisella tiuhentaa lehtiä. Latvomalla saat myös pistokkaita, joista murattia voi lisätä.

Lisääminen

Murattia voidaan lisätä latvapistokkaista. Pistokkaat voi asettaa suoraan multaan juurtumaan, tai halutessasi voit juurruttaa ne ensin vedessä.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *