Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Murattiaralia (× Fatshedera lizei)

Kuva: bit.ly/WnCqwc

Kuva: bit.ly/WnCqwc

Murattiaralia (× Fatshedera lizei) on risteytys kahdesta suositusta huonekasvista, muratista ja huonearaliasta. Kasvi on risteytetty Ranskassa vuonna 1912.

Kasvissa yhdistyy näiden molempien ominaisuuksia tavalla, joka tekee siitä hyvän huonekasvin. Kovin suosittu murattiaralia ei kuitenkaan meillä Suomessa ole, mutta hyvällä onnella näitä löytyy myös huonekasveja kauppaavista liikkeistä.

Ulkonäkö

Murattiaralian rakenne tulee enimmäkseen huonearaliasta, joten murattiaralia on muodoltaan pienehkö pensas. Muratin puolelta murattiaraliassa puolestaan näkyy selvästi lehtien rakenne, jotka muistuttavat muodoltaan lähes täysin muratin vastaavia. Murattiaralian varsi on aluksi vihreä, mutta ajan myötä se muuttuu vanhemmissa osissa kasvia ruskeaksi.

Murattiaralia kasvaa tavallisesti hieman yli metrin korkeaksi, mutta rungon kevyehkö rakenne aiheuttaa usein sen, että varret taipuvat hieman lehtien painosta. Murattiaraliaa voidaan kasvattaa myös ylöspäin tukien sitä muratin tapaan – tällöin kasvi kasvaa korkeintaan noin 4-5 metriä korkeaksi. Murattiaralia ei muratin tapaan pysty kiipeämään kovin hyvin ilman tukia, esimerkiksi seinillä, joten tuet ylöspäin kasvatusta varten ovat tarpeen.

Murattiaraliasta on jalostettu edelleen uusia lajikkeita, jotka poikkeavat toisistaan lähinnä lehtien värityksen mukaan. Tavallisesti murattiaralian lehdet ovat vihreitä, mutta jalostetuissa lajikkeissa ne voivat olla kellertäviä tai monivärisiä.

Hoito

Murattiaralia tarvitsee suhteellisen paljon valoa. Vihreälehtiset lajikkeet pärjäävät varjossa, moniväriset lajikkeet puolestaan vaativat jonkin verran suoraa auringonvaloa. Normaali huoneenlämpötila on sopiva kasville vuoden ympäri, joten tämän suhteen se kestää talven paremmin tavallisiin muratteihin verrattuna.

Murattiaralian multa tulisi pitää suhteellisen kosteana ympäri vuoden. Talviaikaan kastelua voi hieman vähentää, mutta silloinkaan multa ei saisi päästä kuivahtamaan kokonaan.

Lannoitetta murattiaralialle voi kasvukaudella antaa noin kahden viikon välein. Talvikautena lannoitustiheyttä voi vähentää esimerkiksi niin, että kasvia lannoitetaan kerran kuussa.

Murattiaraliaa voi latvoa sen tuuheuden parantamiseksi. Erityisesti tätä kannattaa tehdä varjossa kasvavilla kasveilla, joilla on tapana kasvaa hieman harvempilehtisiksi. Murattiaralia on suhteellisen nopeakasvuinen kasvi, joten ensimmäisen latvomisen voi joutua tekemään jo melko pian kasvin hankkimisen jälkeen.

Lisääminen

Murattiaraliaa voidaan lisätä varsi- tai latvapistokkaista, joita saat kätevästi kasvin latvomisen yhteydessä. Ne voi asettaa suoraan multaan juurtumaan, mutta halutessasi voit tehdä juurrutuksen aluksi myös vesilasissa.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *