Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Paavonnukkumatti (Maranta leuconeura)

Kuva: bit.ly/14IWEAQ

Kuva: bit.ly/14IWEAQ

Paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on luontaisesti Brasilian sademetrissä kasvava viherkasvi, joka on ollut jo pitkään yleinen huonekasvi. Paavonnukkumattia kutsutaan usein myös pelkäksi nukkumatiksi, vaikka sillä käytännössä voidaan viitatata koko marantakasvien heimoon, joista osa on myös suosittujja, paavonnukkumatin kaltaisia huonekasveja.

Nukkumatin erikoisuus piilee siinä, että kasvi muuttaa lehtiensä asentoa vuorokaudenaikojen mukaan. Päivisin lehdet ovat vaakatasossa, jotta ne keräisivät mahdollisimman paljon auringonvaloa. Öisin lehdet puolestaan kääntyvät pystyasentoon, mahdollisesti sen vuoksi, että niihin satava vesi pääsisi valumaan pois, eikä jäisi lehdille homehtumaan.

Paavonnukkumatti on monenlaisia olosuhteita kestävä ja suhteellisen helppohoitoinen huonekasvi. Kasvia on pidetty huonekasvina jo 1800-luvulta saakka, joskin sen suosio on viime vuosikymmenten aikana päässyt hieman laskemaan.

Ulkonäkö

Paavonnukkumatti on matala kasiv, joka kasvaa hieman epäsiististi. Lehdet ovat pääväriltään usein vihreät, ja niissä on tummempia laikkuja. Kasvista löytyy myös erilaisia lajikkeita, joissa lehdissä voi olla esimerkiksi keltaista tai punaista väritystä.

Hoito

Paavonnukkumatti viihtyy puolivaloisassa paikassa. Suoraa auringonpaistetta se ei kestä kovin hyvin, sillä se on luontaisessa kasvuympäristössään aluskasvina, joten sijoittamista keskipäivän paahteeseen kannattaa välttää. Huoneenlämpö on sopiva lämpötila nukkumatille ympäri vuoden.

Paavonnukkumatti pitää vedestä, joten sitä tulisi kastella säännöllisesti. Ruukun multa ei saisi pääästä missään vaiheessa kuivumaan kokonaan. Kosteiden olosuhteiden kasvina nukkumatti pitää sumuttelusta, joten sitä kannattaa harrastaa usein, erityisesti jos huoneilma on kuivaa.

Kasvi pärjää varsin vähällä lannoituksella, joten keväästä syksyyn riittää lannoitus noin kerran kuussa. Talviaikaan nukkumattia ei tarvitse lannoittaa ollenkaan.

Mullaksi nukkumatille kelpaa hyvin tavallinen huonekasveille tarkoitettu multa. Mullan sekaan voidaan haluttaessa sekoittaa hieman orkideamultaa tuomaan siihen ilmavuutta.

Jos paavonnukkumatin valaistusolosuhteet muuttuvat äkillisesti, esimerkiksi siirrettäessä kasvia pimeämpään paikkaan, se saattaa tiputtaa kaikki lehtensä. Ne kuitenkin kasvavat takaisin, jos valoa on tarpeeksi saatavilla myös uudessa sijoituspaikassa. Lehtien tiputukseen voi olla kuitenkin syynä myös kuivuus tai tuhoeläimet, jotka kiusaavat paavonnukkumattia suhteellisen paljon.

Lisääminen

Nukkumattia voidaan lisätä juurakosta jakamalla mullanvaihdon yhteydessä. Lisääminen onnistuu myös varsipistokkaista, joissa tulee olla ainakin muutama lehti. Pistokas voidaan juurruttaa ensin vedessä, jonka jälkeen se siirretään kokonaan multaan.

2 kommenttia

 • Kaarina R. Putkonen
  Lähetetty 7.5.2014 20.49 |

  Sain nukkumatin puoli vuotta sitten ja se onkin aika hauska kasvi lehtiensä asennon muuttelun vuoksi. Uusia lehtiä on kasvanut lisää kaksi kerrallaan ja opin kastelemaankin sopivasti niin että kasvi on näyttänyt hyvinvoivalta.
  Mutta….tapahtui ikävä käänne, ”mattini” alkoi näyttämään surkealta, enkä ymmärtänyt. Onneksi sitten tajusin katsoa lehtien alapintoja suurennuslasilla. Kirvoja suorastaan kuhisi ja olin jo heittää koko komeuden kompostiin. Vaan en hennonut ja olen nyt kerran antanut mäntysuopa-vesiseos suihkutuksen, josta kukka huomattavasti piristyikin. Olisiko jollakin antaa lisää neuvoja että tämä kukka kulta pelastuu.
  Terv: ”Kukka-mummi”

  • Anneli
   Lähetetty 29.9.2016 21.58 |

   Vaihda kaikki multa ja erottele mullasta hyvin oksat erilleen, myös mahdolliset mukulat.
   Tee sankkoon/astiaan mäntysuopaliuos ja
   upota oksat kokonaan siihen hetkeksi. Valuta ja istuta uuteen multaan. Pitäis toimia!
   Terkuin vihreepeukalo

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *