Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia)

Kuva: bit.ly/YecTCa

Kuva: bit.ly/YecTCa

Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) on vehkakasveihin kuuluva, luonnollisesti Itä-Afrikassa kasvava huonekasvi. Palmuvehka on tullut suosituksi huonekasviksi verrattain myöhään, vasta 1990-luvulla.

Palmuvehka on huonekasvina helppohoitoinen ja se kestää erilaisia olosuhteita, mikä on tehnyt siitä suositun. Kasvi pärjää niin auringossa kuin varjossakin, ja ainut asia mille se on kohtuullisen herkkä, on liikakastelu.

Palmuvehka on hieman myrkyllinen, joten se voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita esimerkiksi iholle kasvia käsitellessä. Tämän vuoksi sen hankkimista lapsi- tai eläinkotiin kannattaa harkita.

Ulkonäkö

Palmuvehka on ikivihreä, noin puoli metriä korkeaksi kasvava kasvi, jonka juuret ovat hyviä varastoimaan vettä. Kuivan kauden aikana palmuvehkan lehdet saattavat ruskettua kasvin odottaessa parempia aikoja vesivarantojensa kanssa.

Palmuvehkan lehdet (eli varret) kasvavat noin 50 cm pitkiksi, ja jokaisessa niissä on kuudesta kahdeksaan paria lehdyköitä jotka ovat keskimäärin noin 10 cm pitkiä. Lehdykät ovat kiiltäviä, tummanvihreitä ja sileitä. Kasvin varsi ja lehdykät ovat rakenteeltaan tanakoita ja jäykkiä.

Kasvin kukinto on noin 5 cm pitkä, vehkakasveille tyypillinen kukinto. Väriltään se vaihtelee kirkkaankeltaisesta ruskeaan ja pronssiseen. Kasvi kukkii yleensä loppukesästä tai alkusyksystä.

Hoito

Palmuvehka pärjää niin auringossa kuin valossakin, joten sen sijoituspaikan voi valita hyvin vapaasti. Auringossa ollessaan palmuvehka kasvaa nopeammin, varjossa puolestaan palmuvehka tuottaa tummempia lehtiä kuin tavallisesti. Normaali huonelämpötila on sopiva palmuvehkalle ympäri vuoden.

Palmuvehka pitää ennemmin liian vähästä kastelusta kuin liikakastelusta. Kasvia tulisi kastella kerralla runsaasti, ja tämän jälkeen antaa mullan kuivahtaa kokonaan ennen seuraavaa kastelua. Palmuvehkan vedenpuutteen voi havaita siitä, että sen lehdet alkavat kellastumaan. Toisaalta kellastumista voi tapahtua myös liikakastelun seurauksena. Talvikaudella palmuvehkan kastelukertojen tiheyttä voi vähentää vielä entisestään, erityisesti jos kasvi on varjoisassa paikassa.

Palmuvehkaa kannattaa lannoittaa keväästä syksyyn noin kerran kuussa. Talvella palmuvehka ei tarvitse välttämättä lannoitusta ollenkaan.

Jos ja kun palmuvehkaan ilmestyy kuolleita lehtiä, voit leikata ne pois saksien avulla tyveä myöten.

Lisääminen

Palmuvehkaa voi lisätä pistokkaista, joko varsipistokkaasta tai ottamalla lehdykät pistokkaaksi. Palmuvehkan kasvattaminen pistokkaasta voi viedä aikaa, sillä kasvilla on tapana kasvattaa tarpeellinen juurakko ennen varsia.

7 kommenttia

 • tuija
  Lähetetty 26.5.2013 1.52 |

  meidän n. 8v. palmuvehka on jo 1,5 metriä korkea, mutta kukintoja ei ole näkynyt yhtäkään. muutenkin outo kasvi, kesällä ”huilaa” ja talvella, pimeimpään vuodenaikaan tekee uusia varsia 2-6 kpl.
  Ruokkinut olen vedellä ja ravinnepuikoilla satunnaisesti.

 • Annika Räty
  Lähetetty 18.8.2013 23.08 |

  Tänään palmuvehkaan ilmestyi useamman lehden kärkeen kuin kyyneleitä, jotka ovat olleet siinä useamman tunnin ajan. Onko muilla vastaavaa ?

 • Tetti
  Lähetetty 21.12.2013 15.01 |

  No, nyt tää ”mikä nyt oletkin” lykkää jotain tankoparsan näköistä juubaa. Tämä kasvi on ollut niiiin sopiva mulle. Mun juorutkin kasvoi katosta lattiaan, kun unohdin ne verhon taakse.Tämä palmuvehka on ollut möykkyineen päivineen samassa ruukussa about kolme vee. Ja nyt se pukkaa lisää. Sillähän on jo ne julmetut tyngät ja paukamat. Luulisi olevan ahdasta. Mutta tämä homma katsotaan loppuun.

 • Lähetetty 16.5.2014 17.49 |

  Olisin kysynyt kuinka isoksi zamiaculacasd kasvaa ja millainen rukkukoko kasvun vaiheissa tulisi olla?
  Terv: Larry

 • mara59
  Lähetetty 6.2.2016 18.08 |

  mulla on jumalauta palmuvehka JES !!!!!

 • Lähetetty 10.7.2016 7.54 |

  Minulla ja pienen ostin isoksi on kasvanut,vähän vettä kun on oikein kuiva olen lannoittanut samalla vdelä kuin muita kukkia,ei sitäkään ole suuttunut,tykkään kiiltävät lehdet ja noin isona se koristaa olohuoneessa.

 • Jemppi
  Lähetetty 20.2.2018 16.21 |

  Tykkää ahtaasta ruukusta. Ei suutu vaikka kastelut unohtuu. Pärjää missä tahansa. Kukat on erikoisia pötkylöitä. Oma yksilö nyt 6-vuotias ja 130 senttinen.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *