Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Pikkutaateli (Phoenix roebelenii)

Kuva: bit.ly/Z8bQ7N

Kuva: bit.ly/Z8bQ7N

Pikkutaateli (Phoenix roebelenii) on alun perin Kaakkois-Aasiasta peräisin oleva kasvi, joka on saavuttanut myös suosiota huonekasvina. Lämpimimmissä maissa pikkutaatelia pidetään ulkopuutarhan kasvina, mutta Suomen olosuhteissa se pärjää talven vain sisätiloissa.

Pikkutaateli on näyttävä kasvi, ja koska se on palmupuuksi suhteellisen pieni, se sopii myös huonekasviksi. Kasvi kasvaa kuitenkin melko suureksi, joten tilaa sen ympärille kannattaa varata runsaasti.

Tutkimusten mukaan pikkutaatelilla on kyky puhdistaa huoneilmasta ksyleeniä ja tolueenia, mikä tekee siitä myös terveellisen huonekasvin.

Ulkonäkö

Pikkutaateli on puu, joka kasvaa noin kahdesta kolmeen metriä korkeaksi. Lehdet ovat noin 50-100 cm pitkiä, ja niistä lähtevät lehdykät puolestaan noin 15-25 senttimetriä pitkiä. Väriltään vihreitä lehdyköitä on lehdessä yhdessä rivissä, ja niitä on yhdessä lehdessä noin sata kappaletta.

Kasvin kukinnot ovat pieniä, keltaisen sävyisiä ja ne kasvavat noin puoli metriä pitkässä varressa. Kasvi tuottaa hedelminään noin halkaisijaltaan sentin paksuisia, syötäviä luumarjoja.

Hoito

Pikkutaateli viihtyy valoisassa paikassa, mutta suoraa, jatkuvaa paahdetta se ei kestä kovin hyvin, joten erityisesti kesällä hajavalo on paras vaihtoehto. Talvella pikkutaateli voi olla myös suorassa auringonpaisteessa. Pikkutaateli viihtyy kesäaikaan normaalissa huoneenlämmössä. Talviaikaan kasvi olisi hyvä saada hieman viileämpään, alle 20 asteeseen, mutta se pärjää myös normaalissa lämpötilassa, mutta esimerkiksi patterin viereen sitä ei kannata sijoittaa.

Pikkutaatelia on kasteltava ympäri vuoden, mieluiten niin että kerralla annetaan runsaasti vettä. Kasvin multa kannattaisi pitää aina hieman kosteana, mutta talviaikaan multa saa myös kuivahtaa kastelukertojen välillä. Liikakastelua kannattaa pyrkiä välttämään, sillä kasvi ei siedä tätä kovin hyvin. Kasvi pitää myös sumutuksesta, joten sitä kannattaa pyrkiä harrastamaan mahdollisimman usein.

Kasvi viihtyy hyvin korkeahkossa saviruukussa. Kasvi kannattaa vaihtaa uuteen ruukkkuun kun juuret alkavat tehdä nykyisen ruukun ahtaaksi, kovin usein uudelleenistutusta ei tarvitse tehdä. Kasvualustana mullan, hiekan ja saven sekoitus on hyvä, mutta pikkutaateli pärjää hyvin myös tavallisessa kukkamullassa.

Lannoitusta pikkutaatteli vaatii kasvukaudella keväästä syksyyn parin viikon välein, talven lepokautena lannoituskertojen määrää voi vähentää, niin että lannoitusta tehdään esimerkiksi kerran kuussa.

Lisääminen

Pikkutaatelia voidaan lisätä jakamalla sitä uusista versoista.

Yksi kommentti

  • Lähetetty 17.10.2013 21.03 |

    Meillä on nyt hyvin kaunis pikkutaateli. Millaista lannoitetta kannattaisi käyttää? Onko tietoa merkistä? Talvella riittäisi siis kerran kuukaudessa, niin olen ymmärtänyt. – Nyt kasvi on muoviruukussa. Vaihtaisin saviruukkuun, mutta onko sen oltava saman kokoinen vai isompi? Syvempi vai matalampi? Palmulla on komea juurakko, se ei ole enää taimi. – Estteenne on hyvä.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *