Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Rahapuu (Crassula ovata)

Kuva: bit.ly/ZkN5IO

Kuva: bit.ly/ZkN5IO

Rahapuu eli paratiisipuu (Crassula ovata) on luonnollisesti eteläisessä Afrikassa kasvava lehtimehikasveihin kuuluva kasvi, joka on suosittu huonekasvi ympäri maailmaa. Rahapuu on huonekasvina helppohoitoinen.

Rahapuu on suosittu myös bonsai-harrastajien keskuudessa, sillä se sopii siihen käyttöön hyvin.

Ulkonäkö

Rahapuu voi luonnossa kasvaa jopa muutaman metrin korkuiseksi, mutta huonekasvina käytettäessä se on yleensä melko pieni ja pensasmainen kasvi. Rahapuun varret ovat paksuja ja lehdet täyteläisiä, pyöreitä ja vahapintaisia.

Kasvava varsi on olemukseltaan samanlainen kuin lehdet, mutta vanhetessaan muuttuu enemmän puumaiseksi. Lehdet ovat tummanvihreät, mutta kovassa paahteessa ne saattavat alkaa hieman punertamaan. Rahapuusta on olemassa myös jalostettuja lajikkeita, joissa lehdet ovat monivärisiä, usein niin että niissä on mukana valkoista väriä.

Jos rahapuun pitää sen talvilevon aikan hieman kylmemmässä lämpötilassa, se saattaa keväällä kukkia tuottaen valkoisia kukintoja, jotka ovat kooltaan melko pieniä.

Hoito

Rahapuu pitää auringonvalosta, joten se tulee sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan, tosin aivan liiallista paahdetta kannattaa välttää. Kesällä kasvin voi viedä myös aurinkoiselle parvekkeelle tai terassille. Normaali huoneenlämpötila on kasville sopiva, mutta talvella olisi hyvä jos kasvin saisi viileämpään, noin 15 asteiseen huoneeseen.

Rahapuun mullan tulee antaa kuivahtaa kastelujen välissä, koska se pystyy varastoimaan vettä itseensä. Kun rahapuuta kastellaan, tulisi vettä antaa kerralla reilusti, niin että multa kastuu kokonaan. Kesällä, erityisesti jos kasvi on auringossa, rahapuuta tulisi kastella muutaman viikon välein, talvella puolestaan harvemmin, jolloin kastelukertojen välillä voi olla jopa kuukausien tauko. Rahapuun vedentarpeen voi havaita siitä, että lehdet muuttuvat pehmeiksi. Älä liikakastele rahapuuta, sillä se saattaa alkaa mädäntymään – kasvi pitää enemmän kuivuudesta, kuin liiasta kastelusta.

Rahapuuta tulisi lannoittaa miedolla lannoitteella noin kerran kuussaa keväästä syksyyn. Talvella kasvia ei tarvitse lannoittaa ollenkaan.

Nuoren rahapuun voi istuttaa vuosittain uudelleen, vanhemmalle kasville riittää uudelleenistutus muutaman vuoden välein. Koska rahapuu on mesikasvi, kannattaa ruukkuun laittaa myös hieman kaktusmultaa sekaan.

Lisääminen

Rahapuuta voi lisätä helposti lehti- tai varsipistokkaasta. Pistokas asetetaan suoraan multaan juurtumaan.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *