Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)

Kaksi nuorehkoa reunustraakkipuuta kasvamassa samassa ruukussa.

Kaksi nuorehkoa reunustraakkipuuta kasvamassa samassa ruukussa.

Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) on alunperin Madagascarilta kotoisin oleva suosittu huonekasvi joka kuuluu laajempaan traakkipuiden sukuun. Reunustraakkipuu on komea lisä kodin kasvustoon. Vaikka reunustraakkipuuta pidetään usein omana lajinaan, se on itseasiassa sirotraakkipuun edelleenjalostettu lajike, Dracaena reflexa var. augustifolia.

Reunustraakkipuulla on NASAn tekemien tutkimusten mukaan suotuisa vaikutus huoneilmaan. Se kykenee puhdistamaan erilaisia haitta-aineita, kuten bentseeniä, formaldehydiä, trikloorietyyniä, ksyleeniä ja tolueenia huoneilmasta.

Reunustraakkipuu on myrkyllinen koirille ja kissoille, joten eläinperheeseen tai perheeseen, jossa on pieniä lapsia, sitä ei kannata hankkia. Erityisesti kissat tuntuvat pitävän reunustraakkipuun lehtien jauhamisesta.

Ulkonäkö

Luonnossa reunustraakkipuu voi kasvaa jopa usean metrin korkuiseksi puuksi, mutta huonekasvina kasvu on rajoitetetumpaa, ja kasvua usein rajoitetaankin katkomalla puuta lyhyemmäksi, jolloin siitä tulee pensasmainen.

Kasvin lehdet ovat pääväriltään vihreitä, ja niissä on tummanpunaiset reunat. Myös kolmivärisiä lajikkeita on olemassa, jolloin lehtien keskusta on usein vaalea. Lehdet ovat keskimäärin noin puoli metriä pitkiä ja muutaman sentin levyisiä. Lehdet kasvavat rungon päästä.

Reunustraakkipuun runko on väriltään harmaanruskea, ja se koostuu osittain pois tippuneiden lehtien luomista suomuista. Kun runkoa lyhennetään, se haarautuu usein katkomiskohdasta useammaksi pieneksi haaraksi, jotka jokaisest kasvattavat omat lehtensä.

Hoito

Reunustraakkipuuta ei tulisi sijoittaa suoraan auringonpaahteeseen, vaan se pärjää puolivaloisassa tai melko varjoisassakin paikassa. Useisiin muihin traakkipuihin verrattuna reunustraakkipuu pärjää vähemmällä valolla. Näin ollen itä- tai länsi-ikkuna on reunustraakkipuulle mieluisa sijoituspaikka.

Reunustraakkia tulisi kastella suhteellisen niukasti. Keväästä syksyyn pintamullan voi antaa rauhassa kuivahtaa välillä, joskin aivan täysin multaa ei saisi päästää kuivahtamaan. Talviaikana kastelukertojen määrää voi vähentää entisestään, ja multa saa välillä kuivaahtaa kokonaankin. Reunustraakkipuu pärjää paremmin liian vähällä kuin liian runsaalla kastelulla. Kasvi pitää kuitenkin kosteudesta sumutuksen muodossa, joten sitä kannattaa harrastaa usein, erityisesti talvella huoneilman ollessa tavallista kuivempaa.

Reunustraakkipuu pärjää niukalla lannoitteella. Keväästä syksyyn kasvia voi lannoittaa noin kuukauden välein, ja talvikuukausina lannoitteen voi unohtaa kokonaan.

Alimpien lehtien ruskettuminen ja tippuminen traakkipuun kasvaessa on täysin normaalia. Ylempien lehtien ruskettuminen voi puolestaan johtua joko liian kuivasta huoneilmasta, vetoisasta paikasta tai liikakastelusta.

Voit katkoa reunustraakkipuun latvoja kasvin lyhentämiseksi. Näiden katkottujen latvojen tilalle kasvaa monessa tapauksessa useita lehtiruusukkeita eli uusia latvoja, ja näin ollen kasvi haarautuu edelleen. Latvan voit käyttää pistokkaana.

Lisääminen

Voit lisätä reunustraakkipuuta latvapistokkaasta. Juurruta pistokas joko vedessä tai asettamalla se suoraan multaan.

9 kommenttia

 • heini
  Lähetetty 7.9.2013 11.08 |

  Mistä johtuu, kun omissa reunustraakipuissa on valkoista nöyhtää tms.? Kasvi on vihreä tästä nöyhdästä huolimatta.

  • Lähetetty 20.6.2015 14.01 |

   Hei, oletko varma ettei kasvissa ole pintahometta? Selvisikö se hengissä?

 • utelias
  Lähetetty 5.6.2015 18.27 |

  Minunkin puussani on nöyhtää

  • vastailija
   Lähetetty 14.9.2015 21.22 |

   Olisko villakilpikirvaa?

 • juha
  Lähetetty 22.10.2015 16.42 |

  Minun puussani on myös valkosta nöyhtää. Itse olen tullut siihen tulokseen että kyseessä lienee ’huonepöly’ – voin olla väärässäkin

 • Kristian
  Lähetetty 23.10.2015 12.07 |

  Hei oma reunustraakkipuuni on melko harva lehtinen verrattuna muihin saman lajin edustajiin joita näkee kuvissa. Mikä voisi olla vikana??

 • Anne
  Lähetetty 20.6.2016 14.31 |

  Hei!
  Minun traakkipuun juurella on noussut muuta pieni sieni.
  Onkohan se liian märkä vai miksi sienikasvustoa?
  Mitähän pitäisi tehdä?

 • Aldrin
  Lähetetty 23.11.2016 19.53 |

  Reunustraakkipuu poistaa ilmasta sellaisia ihmiselle vaarallisia kemikaaleja kuin trikloorietyleeni, bentseeni ja formaldehydi, näin sanoo Nasan ja ALCA:n tutkimus ”Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement” (1989):

 • Emmi
  Lähetetty 21.6.2018 13.44 |

  Mun traakkipuu on älyttömän ohutvartinen ja lehtiäkin on harvassa. Hyvä että pysyy pystyssä. On kuitenkin monta vuotta ollut jo tuollainen. Mistähän mahtaa johtua?

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *