Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)

Kuva: bit.ly/YLpAUU

Kuva: bit.ly/YLpAUU

Ruokotraakkipuu, jota usein kutsutaan myös onnenbambuksi tai onnenoksaksi (Dracaena sanderiana tai Dracaena braunii) on luonnollisesti trooppisessä Länsi-Afrikassa kasvava sademetsien aluskasvi. Vaikka kasvia usein nimitetään onnenbambuksi, se ei ole bambu vaan traakkipuu.

Kasvi kasvaa luontaisesti maassa, mutta usein huonekasvina myytäessä se myydään vesiviljeltävänä kasvina. Onnenbambu on suosittu sisustuselementti, erityisesti japanilaisvaikutteisessa ja yksinkertaisessa sisustustyylissä.

Ulkonäkö

Luonnossa ruokotraakkipuu kasvaa jopa lähes kaksi metriä korkeaksi pensaaksi, jonka lehdet ovat keskimäärin noin 20 senttimetriä pitkiä ja muutaman senttimetrin levyisiä.

Kasvin runko on bambumainen. Monesti myytäessä ruokotraakkipuu on taipunut erilaisiin muotoihin, mikä on saatu aikaan kääntämällä kasvia erilaisiin asentoihin maan ja valon suhteen.

Kasvin ulkonäkö vaihtelee suuresti, riippuen siitä kasvatetaanko sitä vesiviljelyssä vai mullassa. Mullassa kasvatettuna ja luonnossa kasvavalla onnenbambulla on paljon lehtiä, ja se vaikuttaa aivan tavalliselta pensaalta. Vesiviljelty ruokotraakkipuu on puolestaan yksinkertainen, minkä runko on huomattavan esillä ja lehtiä on vain vähän.

Hoito

Monen muun traakkipuun tapaan ruokotraakkipuu viihtyy epäsuorassa valaistuksessa. Suora, eteläikkunan auringonvalo voi polttaa sen lehtiä, minkä voi havaita niiden keltaisuutena.

Onnenbambu viihtyy hyvin normaalissa huoneenlämmössä, joskaan yli 25 asteen lämpötila ei saisi pitkäaikaisesti nousta. Vältä siis sen sijoittamista patterin viereen tai muuhun kuumaan paikkaan.

Ruokotraakkipuuta voidaan kasvattaa joko vedessä tai mullassa. Kasvi on luontaisesti mullassa kasvava, joten se viihtyy siinä paremmin. Kasvi myydään lähes aina vedessä kasvatettuna, mutta mikään ei estä siirtämästä sitä multaan.

Jos kasvatat ruokotraakkipuuta vedessä, tulisi vesi vaihtaa noin viikon, vähintään kahden viikon välein. Uuden veden tulisi olla huoneenlämpöistä, yön yli seissyttä vettä. Lannoitetta kannattaa kasville antaa veden mukana muutaman viikon välein. Jos ruokotraakkipuun alaosa alkaa mätänemään vedessä, tulee tämä mädäntynyt osuus leikata pois.

Mullassa kasvatettuna ruokotraakkipuuta voi kastella säännöllisesti ja runsaasti, eikä multaa pitäisi päästää kokonaan kuivumaan. Lannoittaa kasvia voi muutaman viikon välein.

Lisääminen

Voit ottaa varresta irti lehtiviuhkan pistokkaaksi, ja laittaa sen vesilasiin juurtumaan. Tämän pistokkaan tulisi kasvattaa juuret, jonka jälkeen voit halutessasi siirtää sen myös multaan, tai jättää sen veteen kasvamaan.

2 kommenttia

  • Lähetetty 6.9.2014 7.52 |

    Itselläni on onnenbambu. Ei se nyt vielä ole niin kasvanut, mutta pian.

  • Timo
    Lähetetty 1.11.2017 12.32 |

    Olisiko kellään myydä:Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *