Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Täplätraakkipuu (Dracaena surculosa)

Kuva: bit.ly/YTZxON

Kuva: bit.ly/YTZxON

Täplätraakkipuu (Dracaena surculosa) on Länsi-Afrikan trooppisilta alueilta kotoisin oleva traakkipuu. Täplätraakkipuu on yksi vähemmän tunnetuista traakkipuista. Se on aikaisemmin ollut suosittu huonekasvi, mutta jostain syystä se on päässyt hieman unohtumaan uusien ja erilaisten traakkipuiden vallatessa markkinoita.

Täplätraakkipuusta löytyy useita hienoja ja erikoisia lajikkeita, jotka ovat omiaan luomaan hieman erikoisuutta kodin kasvimaailmaan. Täplätraakkipuun löytäminen voi olla kuitenkin hieman vaikeaa, ja erityisesti hienot lajikkeet, joiden lehdissä on paljon valkoista, voivat olla vaikeita löytää. Täplätraakkipuu on suhteellisen helppohoitoinen kasvi, joten se sopii myös harrastuksen aloittelijalle.

Täplätraakkipuu ja sen hedelmät ovat myrkyllisiä, joten sen hankkimista lapsi- tai eläinperheeseen tulee harkita.

Ulkonäkö

Ulkonäöltään täplätraakkipuu erottuu lähinnä sen lehtiensä ansiosta. Ne ovat pääväriltään vihreitä, ja niissä on selkeitä täpliä, joista kasvin nimityskin myös tulee. Täplät ovat väriltään useimmissa lajikkeissa vaaleanvihreitä, mutta ne voivat olla jopa täysin valkoisia. Täplien väritys pysyy sitä selkeämpänä, mitä enemmän aurinkoa täplätraakkipuu saa.

Runkonsa puolesta täplätraakkipuu erottuu muista traakkipuista siinä, että se on paljon hentokasvuisempi. Siinä missä muut yleiset traakkipuut ovat enemmän puita, täplätraakkipuu muistuttaa enemmän pensasta. Luonnossakin täplätraakkipuu kasvaa korkeintaan noin kaksi metriä korkeaksi, ja huonekasvina jää vielä tästä hieman lyhyemmäksi, käytännössä noin metrin mittaiseksi.

Hoito

Täplätraakkipuu viihtyy parhaiten puolivarjoisassa paikassa. Se myös kestää ajoittaista auringon paahdetta, mutta aivan jatkuva paahde ei ole sille mieluisaa. Kasvin voi siis sijoittaa käytännössä länsi-, etelä- tai itäikkunalle. Normaali huoneenlämpötila on sopiva täplätraakkipuulle vuoden ympäri.

Kastelua täplätraakkipuu sietää muita traakkipuita paremmin, joten sen mullan voi pitää keväästä kesään jatkuvasti kosteana. Liikakastelua kannattaa silti välttää. Talvella kastelukertojen määrää voi vähentää, eikä talvisin mullan kokonainen kuivahtaminenkaan ei ole katastrofi.

Lannoitetta täplätraakkipuulle kannattaa antaa kasteluveden mukana noin kerran kuussa keväästä syksyyn. Talviaikana täplätraakkia ei tarvitse lannoittaa ollenkaan.

Nuori täplätraakkipuu kannattaa vaihtaa ensimmäisten vuosiensa aikana uuteen ruukkuun joka vuosi. Vanhemmalle täplätraakille riittää pelkkä pintamullan vaihto.

Lisääminen

Muiden traakkipuidentapaan täplätraakkipuuta voidaan lisätä latvapistokkaasta. Varresta tulisi ottaa noin 20 senttimetrin pituinen pala, jossa olisi ainakin muutamia lehtiä mukana. Pistokas voidaan asettaa suoraan kosteaan multaan kasvattamaan juuriaan.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *