Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Tulilatva (Kalanchoe blossfeldiana)

Kuva: bit.ly/10OedTG

Kuva: bit.ly/10OedTG

Tulilatva (Kalanchoe blossfeldiana) on luontaisesti Madagascarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina.

Tulilatvaa myydään usein kukkivana kasvina, jonka jälkeen monet heittävät sen pois. Tulilatva on kuitenkin mukiinmenevä huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden. Jos saat siis tulilatvan esimerkiksi lahjana, kannattaa harkita sen ylläpitoa vuoden ympäri.

Ulkonäkö

Tulilatvan lehdet ovat kiiltäviä, täyteläisiä ja väriltään tummanvihreitä. Niissä on hammaslaidat ja ne ovat muodoltaan suhteellisen pyöreitä. Kasvi on rakenteeltaan tiiviskasvuinen. Lehdet nivoutuvat kauniisti toisiaan vasten.

Kukkiessaan kasvi tekee neliterälehtisiä kukkia, jotka ovat useimmiten väriltään punaisia, keltaisia, oransseja, valkoisia tai violetteja. Tulilatva kukkii useimmiten talvella tai alkukeväästä, ja kukkiminen kestää kolmisen kuukautta.

Hoito

Tulilatva pitää valosta ja auringosta, joten sen voi huoletta sijoittaa eteläikkunalle. Suorassa auringonvalossa lehdet saattavat alkaa hieman punertamaan. Huoneenlämpötila on tulilatvalle mieluisa, mutta kaikkein optimaalisin lämpötila sille olisi vielä tätä muutaman asteen matalampi lämpötila.

Tulilatvaa tulee kastella säännöllisesti. Multa tulee pitää jatkuvasti juuri ja juuri kosteana, mutta sen kokonaan kuivahtaminenkaan ei ole mikään katastrofi. Tulilatva sietää paremmin hieman kuivuutta kuin liikakastelua, sillä liikakastelun seurauksena sen juuristo saattaa alkaa mätänemään.

Lannoitetta kasville voi kukinnan aikaan antaa muutaman viikon välein. Kun kasvi ei kuki, riittää huomattavasti harvempi lannoitus, noin muutaman kuukauden välein.

Kasvin kukkimisen jälkeen sille kannattaa antaa lepoaikaa noin 1,5 kuukautta, jona aikana sitä kastellaan vain vähän eikä lannoiteta ollenkaan. Useimmiten kasvi kukkii kerran vuodessa, kun päivät ovat riittävän lyhyitä. Jos haluat yrittää aloittaa kukkimisen, tulisi sen valon määrää rajoittaa korkeintaan kahdeksaan tuntiin päivässä. Monet pitävät tulilatvaa kauniina kasvina huolimatta siitä, että se ei kukkisikaan.

Tulilatvaa kannattaa leikata ja muotoilla juuri kukinnan jälkeen, jotta siitä saa haluamansa näköisen.

Lisääminen

Tulilatvaa voidaan lisätä latvapistokkaiden avulla, jotka voidaan laittaa keväällä multaan kasvattamaan juuriaan. Koska tulilatvat ovat kuitenkin suhteellisen edullisia kasveja, on usein helpompaa ostaa vain uusi kasvi edellisen tilalle tai rinnalle. Samalla saat kasvatettua värivalikoimaa. Tulilatvan siemeniä on myös usein myynnissä edullisesti.

3 kommenttia

 • Maijaleena Kukkola
  Lähetetty 16.9.2013 20.36 |

  kiitos hoito-ohjeista

 • Anki
  Lähetetty 8.3.2016 12.38 |

  Onko tulilatva monivuotinen?

 • Mauri Seipäjärvi
  Lähetetty 3.9.2016 19.04 |

  Kysymys:
  Miksi tulilatvassa on valkoisia lehtiä.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *