Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Tuonenkielo (Aspidistra elatior)

Kuva: bit.ly/Zz9IGf

Kuva: bit.ly/Zz9IGf

Tuonenkielo (Aspidistra elatior) Japanista kotoisin oleva maavartinen liljakasvi, joka on yleistynyt myös huonekasvina. Tuonenkielo pärjää hyvin varjoisissa paikoissa, minkä vuoksi siitä on tullut suosittu pimeiden nurkkien piristäjä. Tuonenkielolla on pitkä historia suomalaisena huonekasvina ja ajan myötä sille on syntynyt useita lempinimiä, kuten issikka, vossikka ja suutarinkielo.

Tuonenkielo on hidas kasvi kasvamaan, josta syystä myös sen taimien kasvattaminen vie aikaa. Näin ollen kasvia löytyy harvoin kasvikaupoista, ja silloinkin se maksaa useimmiten melko paljon. Jos siis huomaat edullisen tuonenkielon jossakin kasvikaupassa, kannattaa se napata mukaan.

Ulkonäkö

Tuonenkielo kasvattaa juurakostaan noin 50-70 cm pitkiä lehtiä, jotka ovat väriltään tummanvihreitä ja pitkulaisia. Rakenteeltaan lehdet ovat suhteellisen kovia. Tuonenkielon kukat ovat pieniä, vaatimattomia ja väriltään purppuranomaisia. Kukinnot ilmestyvät aivan mullan pinnalle tai jopa hieman sen alle.

Kasvista on olemassa myös lajike, jossa lehdet ovat monivärisiä. Monivärinen lajike vaatii tummalehtisiä vastineitaan enemmän valoa, jotta lehtien väritys säilyisi – varjoisassa paikassa niiden lehdet muuttuvat myös tummanvihreiksi.

Hoito

Tuonenkielo viihtyy parhaiten puolivarjossa tai varjossa. Liialliseen aurinkoon sitä ei kannata sijoittaa, sillä tuonenkielo on vajroisan paikan kasvi. Tuonenkieloa voi tämän vuoksi kasvattaa esimerkiksi kylpyhuoneessa, jossa on vain pieni tuuletusikkuna.

Kasvin kastelun kanssa tulee olla tarkka. Multa tulisi pitää aina hieman kosteana, mutta se ei saisi olla kuitenkaan aivan litimärkää. Huolehdi, että liiallinen kasteluvesi pääsee poistumaan, etteivät juuret ala mätänemään. Liiallinen kastelu näkyy lehtien ruskeina läikkinä, liian vähäinen puolestaan lehtien nuupahtamisena. Kasvia kannattaa sumutella usein.

Lannoitetta tuonenkielolle voi antaa keväästä syksyyn noin joka toinen viikko. Talvella lannoituksen määrää voi vähentää tai sen voi lopettaa jopa kokonaan.

Tuonenkielo on varsin hidas kasvamaan, joten uutta ruukkua kasville ei tarvitse välttämättä vaihtaa joka vuosi. Sopiva vaihtoväli täysikokoiselle tuonenkielolle on noin 3-4 vuoden välein. Multana voi käyttää tavallista huonekasveille tarkoitettua multaa. Pintamullan tuonenkielolle voi varovaisuutta noudattaen vaihtaa joka vuosi, jos näin haluat.

Lisääminen

Tuonenkieloa voidaan lisätä jakamalla sitä juurakosta esimerkiksi mullanvaihdon yhteydessä. Jakamisessa kannattaa olla varovainen, sillä tuonenkielon juurakko on melko herkkä rikkoutumaan.

Yksi kommentti

  • Ulla
    Lähetetty 21.10.2015 22.59 |

    Olen kuullut, että tuonenkielo on talveksi laitettava viileään paikkaan, mutta tuossa siitä ei puhuttu mitään. Mihin uskoa?

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *