Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Verililjapuu (Cordyline fruticosa)

Kuva: bit.ly/167TWZn

Kuva: bit.ly/167TWZn

Verililjapuu (Cordyline fruticosa) on luontaisesti Kaakkois-Aasiassa ja Oseanian alueella kasvava parsakasvien heimoon kuuluva kasvi, jota käytetään nykyisin myös huonekasvina.

Verililjapuu on näyttävä ja varsin helppohoitoinen kasvi, sillä se selviää pitkiäkin aikoja, vaikka kastelu sattuisi unohtumaan. Verilijapuu ei ole huonekasvien kaikkein yleisimmistä päästä, joten aivan pienemmistä kasviliikkeistä sitä ei luultavasti löydy. Saatat siis joutua matkaamaan hieman suurempaan kasvikauppaan verililjapuun löytääksesi, tai voit toki ottaa pistokkaan esimerkiksi ystävältäsi.

Verililjapuulla on tärkeä merkitys monen Oseanian alueen alkuperäiskansan kulttuurissa, ja verililjapuita on hyödynnetty erilaisissa rituaaleissa.

Ulkonäkö

Luonnossa verililjapuu kasvaa suureksi, noin jopa neljä metriä korkeaksi puuksi, mutta huonekasvina verililjapuu jää käytännössä korkeintaan noin metrin korkuiseksi.

Kasvin lehdet kasvavat luonnossa noin puoli metriä pitkiksi, ja ne ovat leveydeltään noin viidestä kymmeneen senttimetriä. Huonekasvikäytössä lehdet eivät välttämättä aivan näin kookkaiksi ehdi kasvamaan. Verililjapuusta on monia eri lajikkeita, ja nämä poikkeavat toisistaan lähinnä kasvien lehden väritysten perusteella. Lehtien väri vaihtelee vihreästä tummanpunaiseen.

Kukkiessaan verililjapuu tuottaa paljon punaisia kukkia, jotka ajan myötä muuttuvat punaisiksi marjoiksi.

Hoito

Verililjapuu viihtyy huoneiston valoisalla paikalla, mutta ei kuitenkaan aivan suorassa auringonvalossa. Sijoitus esimerkiksi itä- tai länsi-ikkunalle tai sen läheisyyteen on hyvä vaihtoehto.

Kasvi tarvitsee runsaasti vettä, joten sitä tulisi kastella säännöllisesti. Kastelujen välillä, erityisesti talvella, voi pintamullan antaa kuivahtaa. Älä kuitenkaan kastele verililjapuuta liikaa, sillä liikakastelun seurauksena kasvin juuret voivat alkaa mätänemään. Kasvi pitää myös sumuttelusta, joten erityisesti talvella, kun huoneilma on tavallista kuivempaa, voi sitä sumutella varsin usein.

Verililjapuuta voi lannoittaa keväästä syksyyn joka toinen viikko. Talviaikaan lannoitusten väliä voi harventaa, tai jättää kasvin jopa kokonaan lannoittamatta.

Jos tuntuu siltä, että verililjapuu kasvaa liian korkeaksi, voit leikata sitä latvasta pensasmaisen vaikutelman aikaansaamiseksi. Tämä myös avittaa sitä, että lehdet eivät kasva vain kasvin päähän. Leikatusta latvasta voit ottaa samalla pistokkaan kasvin lisäämiseksi.

Lisääminen

Verililjapuuta voidaan lisätä sen pistokkaista, jotka voidaan ottaa joko latvasta kasvia lyhennettäessä tai ottamalla varresta noin kymmenen senttiä pitkä varsipistokas.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *