Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Viirivehka (Spathiphyllum)

Muutamalla vaalealla kukinnolla varustettu viirivehka ruukussa.

Muutamalla vaalealla kukinnolla varustettu viirivehka ruukussa.

Viirivehka (Spathiphyllum) on Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva vehkakasvien suku. Viirivehkojen sukuun kuuluu lähes 40 eri lajia ja jalostettua lajiketta, joista yksi suosituimmista on isoviirivehka (Spathiphyllum ’Mauna Loa’).

Viirivehkan eri lajikkeet muistuttavat ulkonäöltään toisiaan erittäin paljon, ja eroa lajikkeiden välillä onkin lähinnä lehtien värityksessä ja koossa sekä kukintojen määrässä. Maallikon voi olla vaikeaa erottaa viirivehkan eri lajikkeita toisistaan. Tässä kasvikortissa kerrotaan viirivehkasta yleisluontoisesti. Viirivehkojen hoito lajikkeesta riippumatta on kuitenkin melko samanlaista, joten ohjeet pätevät hyvin pitkälti kaikkiin eri lajikkeisiin.

Eräs syy viirivehkan suosioon huonekasvina on sen kyky puhdistaa huoneilmaa. Viirivehka pystyy poistamaan huoneilmasta ainakin bentseeniä, formaldehydiä, trikloorietyleeniä, ksyleeniä, tolueenia ja ammoniakkia. Viirivehka on siis hyvä valinta, jos puhdas huoneilma on sinulle tärkeää.

Viirivehka on lievästi myrkyllinen, joten sitä ei suositella eläin- tai lapsiperheisiin. Kasvin koskettaminen saattaa aiheuttaa iho-oireita ja sen osien nieleminen puolestaan myrkytysoireita. Myrkyllisyyden ansiosta viirivehka on kuitenkin vastustuskykyinen monille tuholaisille.

Ulkonäkö

Viirivehkat ovat ikivihreitä viherkasveja, joiden lehtien pituus vaihtelee lajista ja kasvin iästä riippuen noin kymmenestä sentistä yli 50 senttimetriin. Lehtien leveys vaihtelee muutamasta sentistä yli 20 senttimetriin. Kasvin kukinto on vehkakasveille tyypillinen ja väriltään kauniin valkoinen. Pituudeltaan kukinto on 10 senttimetristä jopa 30 senttimetriin pitkä. Viirivehka kukkii yleensä keväällä, mutta olosuhteista riippuen se saattaa kuitenkin kukkia minä vuodenaikana tahansa.

Hoito

Viirivehka viihtyy varjoisassa paikassa, esimerkiksi pohjois-, itä-, tai länsikkunalla. Suoraa auringonpaistetta viirivehka ei kestä kovin hyvin. Viirivehka viihtyy hyvin normaalissa huoneenlämmössä vuoden ympäri. Parhaiten viirivehka kuitenkin viihtyy lämpimässä ja kosteassa tilassa, minkä vuoksi niitä käytetään usein akvaariokasveina – ne saattavat nimittäin pärjätä jopa kokonaan veteen upotettuina!

Viirivehkaa tulee kastella kerralla runsaasti. Kastelukertojen välissä pintamulta saa kuivahtaa hiukan, mutta se ei saa kuivua kokonaan. Sopiva kastelukertojen tiheys on noin viikon välein. Viirivehka pitää sumuttelusta, joten sitä kannatta suihkutella usein sumutepullon avustuksella. Liikakastelua kannattaa kuitenkin silti välttää, sillä se voi vahingoittaa kasvia. Viirivehkan voi istuttaa mainiosti myös altakasteluruukkuun.

Viirivehkaa kannattaa lannoittaa muutaman viikon välein keväästä syksyyn – talvella kasvia voi lannoittaa harvemmin. Kasvin lehtiä kannattaa ajoittain pyyhkiä kostealla rätillä, sillä kasvi pitää tästä. Viirivehka viihtyy parhaiten multavassa kasvualustassa.

Lisääminen

Helpoin tapa lisätä viirivehkaa on jakaa yksi kasvi useammaksi mullanvaihdon yhteydessä.

4 kommenttia

 • Mikaela Koskivuori
  Lähetetty 21.3.2014 12.45 |

  Hei!
  Mainitsitte, että viirivehkaa voi käyttää akvaariokasvina!
  Mitä tarkoitatte tällä? Voiko sen istuttaa akvaarioon niinkuin akvaariokasvit istutetaan vai tarkoitatteko, että sitä voi käyttää paludaarion yhteydessä?
  T:Mikaela Koskivuori

  • Jantsu
   Lähetetty 31.3.2014 16.47 |

   Aika ristiriitaiselta näyttää eri lähteiden tiedot!

   Mutta päädyin ainakin itse sellaiseen lopputulokseen, että ainakin jotkin viirivehkan lajikkeet kyllä pärjäävät kokonaan veden alla, mutta koska varsinaisesti veden alla elävä kasvi se ei ole, niin niiden elinkaari saattaa jäädä normaalia lyhyemmäksi. Kukintojen tulisi ainakin mieluiten olla vedenpinnan yläpuolella.

   Paludaariossa uskoisin että viirivehka pärjää hyvin, akvaariossakin varmaan menestyy, mutta vaatii hyvää hoitoa.

  • Jasu
   Lähetetty 5.9.2017 13.03 |

   Liikakastelulla olen kyllä yhden viirivehkan saanut hengiltä, juuret mätänivät. Ainakaan tämä yksilö ei viihtynyt kokonaan vedessä.

 • sari
  Lähetetty 9.4.2017 15.53 |

  sain lahjaksi viirivehkan….näytttää hyvälle..

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *