Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Vuoripalmu (Chamaedorea elegans)

Kuva: bit.ly/15thTJt

Kuva: bit.ly/15thTJt

Vuoripalmu (Chamaedorea elegans), jota joskus kutsutaan myös sirovuoripalmuksi, on luontaisesti Meksikossa ja Guatemalassa kasvava palmupuu. Subtrooppisissa ympäristöissä vuoripalmu on suosittu puutarhakasvi, meillä Suomessa se puolestaan pärjää hyvin huonekasvina.

Kasvi on varsin hidaskasvuinen. Sisätiloissa kasvatettaessa sen kasvu täysikokoiseksi, noin muutaman metrin mittaiseksi, kestää useita vuosia. Käytännössä vuoripalmut kuitenkin jäävät noin metrin mittaisiksi ja puoli metriä leveiksi. Kasvi on suosittu huonekasvi, ja se sietää hyvin vaihtelevia olosuhteita.

Vuoripalmuja sijoitetaan usein yhteen ruukkuun useita, jolloin se on kauneimmillaan. Vuoripalmu kasvaa sademetsissä luontaisesti osana aluskasvillisuutta, joten se on tottunut hieman varjoisampaan elämään.

Ulkonäkö

Vuoripalmu on palmupuuksi melko pienikokoinen ja pensasmainen, mutta muutoin se muistuttaa ulkonäöltään melko pitkälti muita yleisiä palmupuita. Sen lehdet ovat puhjetessaan melko kirkkaanvihreitä, mutta ne tummuvat ajan mittaan.

Kukkiessaan vuoripalmu tekee pieniä, helmimäisiä ja väriltään keltaisia kukkia, jotka lopulta muuttuvat läpimitaltaan noin sentin paksuisiksi marjoiksi.

Hoito

Vuoripalmu viihtyy vaihtelevissa valaisuolosuhteissa. Suoraa auringonvaloa se ei kestä hyvin, mutta se viihtyy joko hajavalossa tai varjoisassa paikassa pohjoisikkunalla.

Vuoripalmua tulisi kastella tasaisesti, niin että ruukku ei pääse missään vaiheessa kuivahtamaan. Talvikaudella kastelukertojen tiheyttä voi hieman vähentää kesä-ajasta. Kasvi pitää kosteudesta, joten sitä tulisi suihkutella mahdollisimman usein.

Vuoripalmua tulisi lannoittaa keväästä syksyyn noin kuukauden välein, mutta kasvukaudella lannoitusväliä voi tihentää. Talviaikaan kasvi ei tarvitse välttämättä ollenkaan lannoitusta.

Jos poistat kellastuneita lehtiä, tee se saksien avulla, sillä repiessä lehtiä pois saattaa vuoripalmun varsi vahingoittua. Kun tämän poistetun lehden tyvi muuttuu ruskeaksi, lehden voi poistaa käsien avulla, mutta älä poista sen alta paljastuneita ilmajuuria.

Vuoripalmu tulisi istuttaa vuosittain uuteen, hieman isompaan ruukkuun, jos vaikuttaa siltä että nykyinen ruukku käy ahtaaksi juurille. Vanhemmilla kasveilla uudelleenistutusta ei tarvitse välttämättä tehdä enää vuosittain. Tarkista, että ruukkua vaihtaessasi palmun kasvupiste ei jää mullan alle. Palmun juurien tulee olla hieman näkyvissä mullan alta.

Lisääminen

Vuoripalmun lisääminen onnistuu laittamalla versopistokkaita multaan, mutta ne juurtuvat usein melko huonosti. Varmempi tapa lisätä vuoripalmua on suoraan siemenistä. Uudet taimet olisi hyvä suojata suoralta auringonvalolta kasvin muutaman ensimmäisen elinvuoden ajan.

2 kommenttia

 • Sakari
  Lähetetty 22.6.2014 17.33 |

  Terve
  Olisiko koskenkorva hyvä lääke puulleni
  Saisinko hoitoohjeen jotta saisin pelastaa
  puuni kuolemalta.Kiitos
  Yritän laitta kasvista kuvan

  Terveisin Sakari

 • Arja Sipilä
  Lähetetty 17.5.2015 10.40 |

  Palmumme ( vuoripalmuksi luokiteltava) on kasvanut jo lähes kattoon kiinni. Miten juurruttaisin sen uudelleen ja saisin pelastettua elävän latvaosan?
  Ars

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *