Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Hirvensarvisaniainen (Platycerium bifurcatum)

Kuva: Alex Lomas (CC BY 2.0)
https://bit.ly/2DgdvXl

Hirvensarvisaniainen (Platycerium bifurcatum) on luonnollisesti eräillä Oseanian alueilla kuten Jaavalla ja Australiassa kasvava saniaiskasvi. Hirvensarvisaniaisesta on tullut myös suosittu huonekasvi ympäri maailman, vaikka se onkin melko vaativa kasvi, erityisesti kosteusolosuhteiden suhteen.

Luonnossa hirvensarvisaniainen on päällyskasvi sademetsien läheisyydessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se kasvaa muiden kasvien päällä, esimerkiksi toisten puiden rungoissa. Kasvutapa on siis varsin erikoinen, ja sitä on vaikeaa jäljitelle kotioloissa.

Ulkonäkö

Hirvensarvisaniainen kasvattaa kahdenlaisia lehtiä. Kasvulehdet ovat suuria, sillä ne saattavat kasvaa jopa metrin pituisiksi. Ne haarautuvat kahteen osaan, ja muistuttavat näin ollen hieman hirven sarvia. Kasvulehdet ovat väriltään vihreät ja niiden alapuolella on imukykyistä nukkaa.

Pesä- eli kilpilehdet kasvavat kasvin alaosassa. Ne ovat nuorena vihreitä, mutta muuttuvat ajan myötä ruskeiksi. Näitä aluslehtiä kasvaa kasvukauden aikana kasville muutamia toistensa päälle. Vähitellen aluslehdet myös hajoavat, tuottaen kasvin juurakolle samalla ravintoaineita.

Hirvensarvisaniaisen ulkonäkö jakaa varmasti mielipiteitä. Se poikkeaa ulkonäöltään perinteisestä saniaisesta, mutta sen tietyt ominaisuudet tekevät siitä saniaiseksi tunnistettavan.

Hoito

Hirvensarvisaniainen viihtyy parhaiten runsaahkossa hajavalossa, mutta suoraa auringonpaahdetta se ei kestä. Hyvä sijoituspaikka on amppelissa, johon tulee runsaasti epäsuoraa valoa.

Hirvensarvisaniainen pitää runsaasta vedestä, ja paras tapa kastella se kasvukaudella on upottaa sen ruukku kokonaan hetkeksi veteen. Talviaikana kasvi selviää vähemmällä kastelulla, ja tällöin voidaan kastella sitä kerran viikossa päältäpäin. Kasvi pitää kosteudesta, joten sitä kannattaa sumutella mahdollisimman usein.

Kasvia tulisi ajoittain lannoittaa, mutta liikalannoituksesta se ei pidä. Hyvä vaihtoehto on sekoittaa veteen, johon saniainen upotetaan, hieman orkidealannoitetta ajoittain.

Kasvin juuripaakku on varsin tiivis ja pienikokoinen, joten kasvi pärjää sen kokoon nähden suhteellisen pienessä ruukussa. Hirvensarvisaniaiselle luonnollinen sijoituspaikka on amppelissa, jossa on suuri aluslautanen, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Lisääminen

Hirvensarvisaniaista voidaan lisätä jakamalla sitä vanhemmasta yksilöstä. Jakaminen kannattaa tehdä keväällä, jolloin kasvi on jo alkanut heräilemään tulevaan kasvukauteen. Juurakko voidaan leikata kahteen tai useampaan osaan, niin että jokaiseen osaan jää kuitenkin useita hyväkuntoisia lehtiä. Itiöistä lisäämistä voi myös yrittää, mutta tämä on hankalampaa jakamiseen verrattuna.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *