Tietoa huonekasveista, hoito-ohjeita ja kasvitietokanta.

Pesäraunioinen (Asplenium nidus)

Pesäraunioinen (Asplenium nidus)

Yksi pesäraunioinen muiden joukossa.

Pesäraunioinen (Asplenium nidus) on luontaisesti Aasiassa ja Oseanian alueen saarilla kasvava saniaisiin kuuluva kasvi. Luonnossa se kasvaa metsien päällyskasvina, ja siitä on tullut myös suosittu huonekasvi.

Lajien samankaltaisuuden vuoksi usein pesäraunioisena myytävät kasvit eivät itse asiasssa ole pesäraunioisia, vaan jotain niiden läheisiä sukulaisia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suuri osa pesäraunioisena myytävistä kasveista on itseasiassa Asplenium australasicum -lajia. Kasvien erot ovat kuitenkin todella pieniä, ja eräiden tutkijoiden mukaan nämä kaksi lajia olisivatkin saman lajin eri muunnoksia.

Ulkonäkö

Pesäraunioisen lehdet ovat vaaleanvihreitä, nahkeita ja ulkonäöllisesti muistuttavat melko vähän muiden saniaisten lehtiä. Ne kasvavat kasvin keskeltä ulospäin ruusukemaisesti, muodostaen kasvin keskelle tyhjän tilan. Keskimäärin lehdet ovat noin 50 cm pitkiä ja noin 5-10 cm leveitä. Lehdet voivat kasvaa kuitenkin vielä tätä kookkaammiksikin, erityisesti silloin kuin kasvi voi hyvin tai se kasvaa luonnossa.

Kasvin vanhojen lehtien alapinnoilla muodostuu ruskeita laikkuja, jotka ovat saniaiselle tyypillisiä itiöpesäkkeitä. Näistä itiöistä voi myös halutessaan kokeilla pesäraunioisen lisäämistä.

Hoito

Kasvi pitää hajavalosta tai varjoisesta paikasta. Liiallisen auringonpaahteen seurauksena lehdet vaalenevat ja niihin muodostuu värivääristymiä. Sopiva sijoituspaikka on siis länsi- tai itäikkuna, tai kasvi voidaan sijoittaa myös keskelle huonetta. Normaali huoneenlämpötila on sopiva pesäraunioiselle, tosin hieman normaalia korkeampi lämpötila ei varmasti haittaa sitä.

Muiden saniaisten tapaan pesäraunioinen pitää kosteudesta, joten multa tulisi jatkuvasti pitää kosteana säännöllisen kastelun avulla. Kasvia kannattaa myös sumutella säännöllisesti, sillä se on luonnollisessa elinpiirissään tottunut kosteuteen.

Kasvi ei tarvitse kovin runsaasti lannoitusta. Keväästä kesään riittää lannoitteen lisääminen kasteluveteen noin kerran kuussa. Talvikaudella pesäraunioista ei tarvitse välttämättä lannoittaa ollenkaan, sillä kasvi pärjää hyvin ilman sitäkin.

Kasvin hyvinvointia voit parantaa pyyhkimällä lehdistä pois niihin kertynyttä pölyä. Älä kuitenkaan pyyhi tuoreita lehtiä ensimmäisen muutaman viikon aikana, sillä ne ovat vielä suhteellisen herkässä tilassa.

Pesärauniolle sopii hyvin tavallinen ruukkumulta, jonka sekaan voit halutessasi sekoittaa hieman karkeata hiekkaa.

Lisääminen

Pesärauniota voidaan lisätä saniaiskasveille tyypilliseen tapaan itiöistä, mutta tämä on melko vaikeaa kokemattomalle kasvattajalle. Niinpä on usein helpompaa ostaa vain uusi kasvi.

Kommentoi

Your email is kept private. Required fields are marked *